Chelsea Grin – Evolve

Chelsea Grin – Evolve
Artery Recordings, 2013

Met de producer van Trivium, All That Remains en Whitechapel aan de knoppen is in de Audio Hammer Studios onlangs de laatste hand gelegd aan de nieuwe langspeler van Chelsea Grin. De band geeft hiermee een vervolg aan het vorige album My Damnation. Retestrakke melodische deathcore met elektronische invloeden, voor wie de band nog niet kent.

Slechts zes tracks, maar even voldoende om een plezierig album af te leveren. De intro en de outro van het eerste nummer staan gelijk bol van de elektronica. Violen en harpen, geluiden die je niet direct verwacht bij deathcore. Langzaam komen op de achtergrond de dubbele basdrums naar voren waarna de smerigheid losbarst met een vuile krijs en duistere symfonische deathcore met strak getriggerde ernstig gave drumpatronen. Bijna zwoel strijken de stijkers uit de synthesizers op de achtergrond zwijmelende melodieën terwijl op de voorgrond alles kapot gebeukt wordt. Huilende gitaren, hier en daar een hint naar dubstep en complexe songwriting. Track twee, Lilith, trapt ook weer af met een donkere synthesizersymfonie om vervolgens om te slaan in bruut snel gitaarspel met de ijlende atmosfeergeluiden op de achtergrond. Later in het nummer word ik enorm verrast, daar het geheel voor luttele passages overslaat naar een korte bridge alternatieve rock met cleane zang, iets wat zich zich later nog een keer herhaalt tussen een chaotische mix van gitaarsolo’s, screams en blastende drums. S.H.O.T begint met een soort Fear Factory– groove met vuige krijszang om ook weer halverwege het nummer om te schakelen naar sublieme melodieën die van alle kanten tintjes hebben meegekregen uit de death en black metal terwijl op de ondergrond de deathcore de hoofdmoot blijft voeren.

En zo dus nog drie tracks. Fijne plaat. Misschien wel jaarlijstmateriaal, het zou zomaar kunnen. Groot pluspunt dat ik deze keer niet eens zozeer hoef te wijzen naar een dertien-in-een-dozijn-plaat. Een originelere schijf dus. Luistert lekker weg, bevat ruim voldoende afwisseling om het leuk te houden en niet alleen maar straight forward lomp gehak. Deze gaat nog veel vaker rondjes draaien in mijn speler.

Tracklisting:
Chelsea Grin - Evolve

  1. The Second Coming
  2. Lilith
  3. Confession
  4. S.H.O.T.
  5. Don’t Ask, Don’t Tell
  6. The Human Condition

Line-up:

  • Alex Koehler – Vocals
  • Jaek Harmon – Guitars
  • Dan Jones – Guitar
  • David Flinn – Bass
  • Jason Richardson – Drums

Links: