Darkestrah – ?????

Darkestrah – ?????
Osmose Productions, 2013

The Great Silk Road en de EP Khazan passeerden de revue reeds in besprekingen van mijn hand, telkens werd het materiaal van deze Kirgizische/Duitse black metalband ten zeerste aangeraden. Slechts twee of drie keer liet ik ooit de naam Emperor vallen in review als referentie, onder andere bij Darkestrah.

Ook deze keer is het niets minder dan zwaar genieten geblazen met Darkestrah. Het openingsnummer ?????-???????? is één van de beste dingen die ik dit jaar al heb mogen aanhoren. Episch, drukkend op de ademhaling. Pagan zoals pagan dient te zijn (soms iets teveel wind en knisperend vuur, inderdaad), met een zekere mystieke atmosfeer doorheen de muzikale lijnen. een heroïsch zwarte emulsie waarmee je je in contact voelt komen met de kosmische stromingen, iets wat enkel bands als Negur? Bunget of Lunar Aurora kunnen forceren.

Doorheen ????? manifesteert zich tevens een gure kilte die bij liefhebbers van Oekraïense black een vuur zal doen aanwakkeren. De Temir-Komuz en de diepe, benevelende Sjamaanse gezangen maken het wederom perfect af, geen moment afleiding wordt toegestaan. Ik was al overtuigd en bekeerd, met ????? ben ik nu ook levenslang veroordeeld tot het worshippen van Darkestrah, vooral door de geniale opener op deze plaat.

Darkestrah
Tracklisting:

  1. ?????-???????? (Manas the Avenger)
  2. ?????? (Memory)
  3. ?????? (Victory)
  4. ?????????? (Kyrgyzstan)
  5. ?????-????? (Manas Batyr)

Line-up:

  • Asbath – Drums, Percussion, Temir-Komuz

  • Resurgemus – Keyboards, guitars

  • Kriegtalith – Vocals

Links: