True Widow – Circumambulation

True Widow – Circumambulation
Relapse Records, 2013

Er zijn steeds meer bands die meerdere stijlen combineren en dus buiten de huidige subgenres vallen. Het Amerikaanse True Widow wordt door het platenlabel als “stonegaze” omschreven. Daar slaat men eigenlijk precies de spijker mee op zijn kop, want deze band combineert stoner en shoegaze.

True Widow gaat erg minimalistisch te werk op Circumambulation. De riffs zijn tot op het bot uitgekleed en vaak wordt er maar één riff per nummer gespeeld. Toch is er sprake van een onderhuidse spanning die er voor zorgt dat ik gefascineerd blijf luisteren. De riff van Creeper kan iedere beginnende gitarist spelen maar toch klinkt hij zeer onheilspellend. Het is erg knap dat je als band met zo weinig middelen zulke spannende muziek kan maken. Neil Young & Crazy Horse kunnen dat ook zo goed.

Om de zware riffs wat tegenwicht te bieden is er afwisseling tussen mannelijke en vrouwelijke vocalen. De mannelijke zang is heel erg wazig terwijl de vrouwelijke zang juist heel erg helder klinkt. Vooral in het nummer HW:R zorgt dat voor een gevoel dat ik ook krijg bij Slowdive, een van de succesvolste shoegazebands. De drums hebben een zeer stoffig geluid en ze kruipen en fluisteren door de riffs heen.

Ondanks de weinige variatie boeit Circumambulation mij de volledige speelduur. Het album is onheilspellend, loom en dromerig. De stonerliefhebber die niet vies is van een beetje shoegaze moet True Widow sowieso eens gaan beluisteren. Circumambulation is een muzikale waas die stevig ingekleurd is.

Tracklisting:
True Widow - Circumambulation

  1. Creeper
  2. S:H:S
  3. Four Teeth
  4. Numb Hand
  5. Trollstigen
  6. I:M:O
  7. HW:R
  8. Lungr

Line-up:

  • D.H. Phillips – Guitars, Vocals
  • Nicole Estill – Bass, Vocals
  • Timothy Starks – Drums

Links: