Lingua Mortis Orchestra Feat. Rage – LMO

Lingua Mortis Orchestra Feat. Rage – LMO
Nuclear Blast, 2013

Het Duitse Rage heeft na eerdere (kleine) orkestrale uitstapjes in het verleden nu het album Lingua Mortis Orchestra gecreëerd, volledig in samenwerking met het Lingua Mortis Orchestra . Omdat het geen orkestje is dat de band ondersteund maar samen speelt met Rage is de complete groep uiteindelijk Lingua Mortis Orchestra Feat. Rage genoemd. Met een optreden op Wacken Open Air 2013 in het vooruitzicht, zal de release ongeveer tegelijkertijd (twee augustus ) plaatsvinden via Nuclear Blast.

Onmiskenbaar hoor je het geluid Rage, maar het orkest voegt in die zin niet veel toe, daar het voornamelijk tot strijkinstrumenten beperkt blijft. Frontman Wagner krijgt wel ondersteuning van sopranen, maar opvallend minpunt is dat de dubbele zangpartijen vaak in een soort canon-vorm worden weggezet. Wagner zingt, de sopraan herhaalt. Het instrumentale intermezzo Oremus slaat een soort brug tussen de eerste en tweede helft van de cd. De laatste vier tracks zijn wat dat betreft ook aangenamer luistervoer, bombastischer en krachtiger.

Hiermee kunnen we dus concluderen dat het project wel én niet geslaagd is. Er had meer uitgehaald kunnen worden, maar anderzijds hoeft de originele muziek van Rage voor de fans misschien niet eens gigantisch veranderd te worden. Zoals eerder gezegd is de tweede helft van de cd meer de moeite waard, de snedige vocalen van Wagner laten zich hier ook beter mengen met het geheel waardoor deze samenwerking van orkest en band in staat is een paar lekkere ruige nummers af te leveren. Iedereen die zich al kon vinden in de discografie van Rage en eerdere uitstapjes met symfonieën kon waarderen moet zeker naar dit album gaan luisteren.

Tracklisting:
Lingua Mortis Orchestra Feat. Rage - LMO

  1. Cleansed By Fire
  2. Scapegoat
  3. The Devil’s Bride
  4. Lament
  5. Oremus
  6. Witches’Judge
  7. Eye For An Eye
  8. Afterglow
  9. Straight To Hell
  10. One More Time

Line-up:

  • Peavy Wagner
  • Victor Smolski
  • André Hilgers
  • Lingua Mortis Orchestra

Links: