Au4 – And Down Goes the Sky

Au4 – And Down Goes the Sky
Eigen Beheer, 2013

Ik kende deze Canadese band niet, maar was vrij snel verkocht aan de muziek die ze brengen. Zelf weten ze niet goed wat ze brengen, dat geeft mij natuurlijk vrij spel. Voor zover ik weet is dit hun tweede album.

De nummers op And Down Goes the Sky zijn zeer divers. Er wordt geëxperimenteerd met een hoop atmosferische effecten en daarbij doorkruisen ze verschillende genres. Triphop, post-rock, shoegaze en zelfs progrock/metal komen voorbij in een avontuurlijke reis vol sfeer. De muzikaal begaafde band zorgt voor een pak gelaagdheid met meerstemmigheid, synths, bijzondere overgangen, gemengde gevoeligheden en de capaciteit om de analyse te overstijgen door een veelheid aan geluiden die langs alle kanten hun insprong vinden. Soms lijkt het alsof Devin Townsend post-rock aan het spelen is, soms klinkt het dan weer als Moby die met Anathema aan het jammen is. Hier en daar is er een loungy/club-neiging meetbaar, storen doet het gelukkig nooit. Au4 geeft op die manier wel een luchtiger invulling aan de atmosfeer op dit album, wat het tijdelijke terugbrengt en je niet laat weg zweven. Persoonlijk vind ik dat niet 100% positief. Ook de lange ambientvelden mochten wat geknipt worden.

Deze band van de broers Ben en Aaron Wylie is uitermate geschikt als layback muziek op een wat te warme zomerdag, om uit te bollen of stilaan de overgang tussen verlof en werk/school te maken. Niet teveel nadenken, ogen dicht en hartslag laten zakken is de boodschap.

Tracklisting:
Loading Data - Double Disco Animal Style

  1. Everyone is Everyone And Everything is Everything
  2. Lost Her Way Home
  3. The Propagation of Light Through the Ether of Emotion
  4. So Just Hang On, Beautiful One
  5. In Three Seconds I’ll Be Gone
  6. Forever Dancing Under a Fallen Sky
  7. Wherever We Begin to Fall Broken Glass Will Surely Follow
  8. The Empty Gorgeousness of All
  9. These Subtle Lights
  10. Planck Length
  11. Over the Edge It Goes

Line-up:

  • Ben Wylie – Composition, Vocals, Keys, Guitar, Sequencing
  • Aaron Wylie – Production, Vocals, Keys, Programming
  • Jason Nickel – Bass, Vocals
  • Nathan Wylie – Drums, Percussion

Links: