Thinning The Herd – Freedom From The Known

Thinning The Herd – Freedom From The Known
Eigen beheer, 2013

Jammer genoeg kwam voormalig drummer Rick Cimato om het leven voordat deze New Yorkers hun tweede langspeler zouden uitbrengen. Er valt dan ook te spreken over een carrière vol ups en downs voor deze undergroundband. Toeval of niet, ups en downs vind je ook op Freedom From The Known, uitgegeven op het eigen platenlabel.

Het eerste downmoment vinden we vrijwel direct na het indrukken van de afspeelknop. De productie is nogal zwak. Niet rommelig zwak, maar een groot gemis aan een vol studiogeluid, met name de vocalist lijkt te ver van de microfoon af te hebben gestaan. Hierdoor lijkt de gitaarpartij met vlagen te hard uitgemixt en dit doet ook het drumgeluid geen goed. In het midden latend of het weinig consistente stonergeluid een up of een down is kom je op de schijf allerlei andere invloeden tegen, variërend van vroegere Megadeth– en Motörhead-geluiden (Dr. Reed) tot een wat meer funky geluid in bepaalde stukjes van Bloodfire. Het instrumentale Gaikatt Mountain heeft zelfs in den beginne wel wat weg van gitaarspel van The Eagles.

Dat de gitaren een redelijke seventies-stijl met zich meedragen was nog een groter pluspunt geweest als de productie van de schijf beter was geweest, het zou de muziek veel meer laten spreken dan dat het nu doet. Thinning The Herd heeft zich door vele artiesten laten inspireren, tot aan Jimi Hendrix toe, maar levert daarmee nog geen sterke plaat af.

Tracklisting:
Thinning The Herd - Freedom From The Known

  1. Never Wanted
  2. Dr. Reed
  3. Sludge
  4. Buildings
  5. Rabbits
  6. Bloodfire
  7. Dying Star
  8. Path Of Gold
  9. Gaikatt Mountain
  10. In Front Of Me

Line-up:

  • Gavin – Vocals, Guitars
  • Wes – Bass
  • Garth – Drums

Links: