Gravil – Thoughts Of A Rising Sun

Gravil – Thoughts Of A Rising Sun
Eigen Beheer, 2013

Dit is een moeilijke. Gravil uit London investeert al lang in verschillende metalfondsen en wil daar nu de vruchten van plukken. Ik heb er lang over gedaan om tot een conclusie te komen.

Dat er flink wat invloeden zijn is meer dan eens een excuus voor de reviewer om niet dieper te moeten gaan in de muziek, omdat het te omslachtig zou worden, vooral op zines die niet de naam Zware Metelan dragen. Neuk dat. Gravil dus, een mix van opzwepende (metal)core à la Bleed From Within (geslaagd), van industriële Sybreed-toestanden (niet geslaagd) en een dosis Scandinavische melo-invloeden met een licht melancholisch randje (niet geslaagd). Deze jongens slagen niet op de belangrijkste punten, maar delibereer ik graag op basis van eigenzinnigheid. Niet alleen kunnen ze meerdere stijlen en emoties combineren op eenzelfde moment, ze slagen er ook in om catchy stukken in elkaar te steken met onmiddellijke impact. Zelfs met een hardcore/metalcore-productie slagen ze er in om agressie/brutaliteit en metalmelodie te vereenzelvigen.

Vanaf de akoestische intro tot de gitaarlijnen op Beyond Reprieve tot de Amon Amarth-melodie op Thought of a Rising Sun (ligt er meer dan vingerdik op), het heeft gewoon iets. Ik hoor niet van deze core-mengelmoes te houden maar moet toch toegeven dat er en bepaalde energie in zit die gewoon fijn is. Ik vraag me dan ook luidop af (niet dat de vriendin überhaupt twee seconden interesse heeft) of dit live goed klinkt. Wie geeft ze een podium?

Tracklisting:
Gravil

  1. Structurally Unsound
  2. Enemy Within
  3. Beyond Reprieve
  4. The Wanderer
  5. Something Worth Chasing
  6. Interlude
  7. Thoughts of a Rising Sun
  8. The Struggle
  9. Through the Eyes of Spartan
  10. Bottle of Shadows
  11. March of the Titans

Line-up:

  • Tony Dando – Guitars (lead & rhythm)
  • Grant Stacey – Vocals
  • Andy Slade – Guitars (lead & rhythm)
  • Conor Harkness – Drums
  • Nathan ‘Sparx’ Lamb – Bass, Vocals (backing)

Links: