Beyond – Fatal Power Of Death

Beyond – Fatal Power Of Death
Iron Bonehead, 2013

Wanneer gaat nostalgie te ver? Da’s een moeilijke, maar als je opnameapparatuur uit een museum van de jaren ’70 gaat opgraven uit de vergeetput waarin het al die tijd heeft liggen verrotten, ben je misschien over de schreef gegaan. Of deze Duitsers, vroeger bekend als Shapeless, daadwerkelijk de spade ter hand genomen hebben of niet, hun eerste album lijkt wel op beschimmelde magneetband opgenomen.

Er bestaan mensen die bij het horen van dit soort afgeweekte cassettesound meteen zes geiten volgens de traditionele satanische beginnen slachten ter ere van een rode halfbok met een pijlstaart. Hun goed recht, maar feit is dat je door die stokoude recyclagesound erg weinig kan maken van de chaotische zwarte riffgaswolken. Zeker de snelle stukken verzwavelen tot een waas van ongenuanceerd gitaargeraas. Helaas jagen ze 80% van het album er vol gas doorheen, zodat je in een infernale wind ritselende drumonderdelen, onwaarneembare bassen en af en toe een patinerende valse solo uit de boksen hoort gruizelen. Lugubere schreeuwen in een occulte reverb recht uit de hel en wat spookachtige samplerites geven het totaalplaatje een Venom-tint mee.

Dankzij iets bijtender en roestiger riffwerk kan je aan Schizopsychotic Eruption horen dat het waarschijnlijk het beste nummer is. Al de rest is heus wel infernaal, primitief en zwavelig, maar dat is een barbecue ook. Daar kan je ten minste nog een steak op braden. Hadden ze nu gewoon een speelgoedmicrofoon in de repetitieruimte gelegd, had het al een pak zuiverder geklonken. In 2013 nog zo belabberd klinken, dat is beyond fataal.

Tracklisting
Beyond-FatalPowerOfDeath

  1. Expressions Of Invincibility
  2. Merciless Of Heart
  3. Whirlwinds Of Chaotic Carnage
  4. Fatal Power Of Death
  5. Schizopsychotic Eruption
  6. Definite Decease (In The Chamber Of Deathsalvation)
  7. Appearance From Beyond
  8. Consuming The Void

Line-up:

  • Roland M. – Gitaar, vocalen,
  • Rob – Gitaar
  • A – Basgitaar
  • X – Drums

Links: