Orphaned Land – All Is One

Orphaned Land – All Is One
Century Media, 2013

Omdat de meeste reviews over de nieuwe plaat van Orphaned Land gaan over de politieke inslag van de band, de petitie tot het toekennen van de Nobelprijs voor de vrede aan de band en de verbroedering van de verschillende islamitische landen zal ik het voor Zware Metalen maar even puur over de muziek op All Is One gaan hebben. Aangezien het album tot stand kwam met medewerking van meer dan veertig muzikanten lijkt het me ook interessanter om het politieke gebeuren rondom de band, haar optredens en releases even buiten beschouwing te laten.

De plaat begint majestueus oriëntaals, want zeker Orphaned Land mag haar roots niet verloochenen. Deze roots worden later op het album nogmaals aangehaald in twee tracks die geheel in het Hebreeuws gezongen worden. Het gebruik van klassieke Midden-Oosten-instrumenten is ook onophoudelijk terug te horen in de muziek, maar dat geeft juist die fijne twist aan de verder vrij algemene symfonische metal. Producer Jens Bogren (ook o.a. Amon Amarth en Opeth) heeft het schijfje in ieder geval een dik geluid meegegeven. Die veertig muzikanten waar ik het eerder over had zijn een clubje van een 25-koppig zangkoor, acht klassiek geschoolde violisten en nog iets meer dan een handvol aan andere muzikanten en gastvocalisten.

De Israëlische volksdeuntjes die het zwaardere en donkere gitaarspel met mate onderbreken zijn niet vervelend om te horen, maar ze halen wel het tempo uit de nummers. Met dansritmes op de drums en tot buikdans aansporende melodietjes heb je in ieder geval een origineel stukje metal, maar het verleidt niet tot headbangen. Dat had met best wat meer furie en pit gemogen. Kopstuk van de band Fahri zingt zwoel en zuiver, niet onderdrukkend dat zijn Israëlische accent met regelmaat te horen is. In Fail horen we Fahri dan ook eindelijk weer even lekker grunten over een Oosters gekruide gitaarrif, slepend en gevoelig door de plaat heen.

Over de meer dan twintig jaar die de band nu bestaat zijn ze zeker niet overproductief geweest, maar dat geeft niet als je om de zoveel jaar een stukje kwaliteit aflevert. Met All Is One is dat ook weer gelukt zodat ook de mensen die graag naar deze band luisteren zonder iets te geven om de thematiek en politieke invulling aan hun trekken komen. Goede symfonische metal, net even anders dan “normaal”.

Tracklisting:
Orphaned Land - All Is One

  1. All Is One
  2. The Simple Man
  3. Brother
  4. Let The Truce Be Known
  5. Through Fire And Water
  6. Fail
  7. Freedom
  8. Shama’im
  9. Ya Benaye
  10. Our Own Messiah
  11. Children

Line-up:

  • Kobi Farhi – Vocals
  • Uri Zelha – Bass
  • Yossi Sassi – Electric Guitars, Bouzouki, Cumbus, Acoustic & Nylon-strings, Guitars
  • Chen Balbus – Electric Guitars, Glockenspiel, Keyboards, Programming
  • Matan Shmuely – Drums

Links: