Hawthorne Heights – Zero

Hawthorne Heights – Zero
Red River Entertainment, 2013

Hawthorne Heights is een Amerikaanse band die al twaalf jaar meedraait in de muziekwereld. In 2007 werd de band getroffen door een tragedie, gitarist Casey Calvert werd dood gevonden in de tourbus. Desondanks wist de band zich weer op te rapen en sindsdien zijn er alweer drie albums uitgebracht. Zero is de meest recente, een conceptalbum dat gaat over een dystopie in 2015.

Na een akoestisch intro begint het album echt met Memories Of Misery. Dit vond ik een verrassend goed nummer, verrassend omdat pop-punk normaal iets is waar ik heel ver van weg blijf. Het lichtelijk duistere sfeertje van het concept is goed te horen in dit nummer in combinatie met pakkende melodielijnen. Darkside is een lekker groovy nummer met een vleugje new wave. Na deze nummers gaat Zero behoorlijk bergaf.

Spark begint namelijk met meezingkoortjes à la Coldplay en ineens is de pop-punk mierzoet geworden. Ook komt de stem van JT Woodruff niet lekker over in dit nummer, hij klinkt erg nasaal en zeurderig. Ik hou wel van een beetje zoetigheid maar dit bevat zo veel suiker dat ik bijna het glazuur van mijn tanden voelde verdwijnen.

Bij de ballad Hollow Hearts Unite had ik zowat de tandarts al aan de telefoon om een afspraak te maken. “Een gevalletje pop-punk,” het is ernstig. Het is goed uitgevoerd maar ik vind het echt helemaal niks. Zeurderige vocalen en refreinen die je al van tien kilometer afstand kan horen aankomen. Ik denk ook niet dat dit album veel lezers van Zware Metalen zal bekoren.

Tracklisting:
Hawthorne Heights - Zero

  1. Skeletons Remain (Transmission 1)
  2. Memories of Misery
  3. Darkside
  4. Spark
  5. ZERO
  6. Anywhere But Here
  7. Hollow Hearts Unite
  8. Coalition Of Alternate Living Methods (Broadcast)
  9. Golden Parachutes
  10. Put Me Back Together
  11. Strangers
  12. Ghost Town
  13. Lost In The Calm
  14. Taken By The Dark
  15. Over And Out (Transmission 2)

Line-up:

  • JT Woodruff – Vocals, Guitars
  • Micah Carli – Guitars, Vocals
  • Mark McMillion – Guitars
  • Matt Ridenour – Bass
  • Eron Bucciarelli – Drums

Links: