Mouth Of The Architect – Dawning

Mouth Of The Architect – Dawning
Translation Loss Records, 2013

Post-metal lijkt over zijn hoogtijdagen heen te zijn. De bands die het subgenre spelen schieten niet meer als paddenstoelen uit de grond. Mouth Of The Architect is een band die al tien jaar bestaat maar nooit in de voorhoede is gekomen. Gaat dit wel gebeuren met Dawning, het vierde album van het gezelschap?

Lullabye rechtvaardigt gelijk zijn titel door heel vredig te beginnen met een akoestische gitaar en lichte toetsen. Daarna barst de boel open met riffs die veel weg hebben van Neurosis. De zang is driestemmig, je hoort cleane zang in harmonie gecombineerd met brullen. Op sommige momenten werkt dat heel goed en geeft het een meerwaarde aan de muziek maar na een tijdje begint het een beetje vervelend te worden. In de instrumentale passages hoor je de synthesizers erg goed die het geheel een dromerig tintje meegeven.

Mouth Of The Architect pakt uit verschillende soorten muziek invloeden. Zo begint It Swarms met tremoleren, een gitaartechniek die veel in black metal wordt gebruikt. Daarna gaat de muziek weer de sludgetoer op. Soms maakt de band een onverwachte afslag maar uiteindelijk komen ze weer op het goede pad uit. De gitaarsolo’s voelen bluesy aan, er zit veel emotie in.

Ondanks de variatie in melodieën wordt Dawning na een aantal nummers vrij monotoon. Dit komt door de schaarse variatie in tempo om de boel wat spannender te maken. Dit album sleept echt in zijn volledige speelduur van 53 minuten en dan wordt het toch een zware zit. Mouth Of The Architect heeft alle ingrediënten om iets fantastisch te maken maar er mist net een snufje op Dawning.

Tracklisting:
Mouth Of The Architect - Dawning

  1. Lullabye
  2. It Swarms
  3. Sharpen Your Axes
  4. How This Will End
  5. Patterns
  6. The Other Son

Line-up:

  • Jason Watkins – Vocals, Keyboards
  • Kevin Schindel – Vocals, Guitars
  • Steve Brooks – Guitars, Vocals
  • Evan Danielson – Bass
  • Dave Mann – Drums

Links: