Temple Nightside – Condemnation

Temple Nightside – Condemnation
Nuclear Winter Records, 2013

De naam Temple Nightside dook nu en dan al eens op in de referentielijsten her en der, bij bands die me nauw aan het hart liggen. Het is een Australische band, die zijn eerste langspeler uit heeft. Het is een duo, nota bene twee Nazxul-leden, toch één van de allerbeste black metal bands ooit. Ik werd dan ook steeds curieuzer naar de black/death van Temple Nightside. Al helemaal na de split met Antediluvian.

Na een pak luisterbeurten heb ik me er dan eindelijk kunnen toe aanzetten de review neer te pennen. Temple Nightside speelt een enorm herkenbare Australische vorm van death en black metal. Occult, “bestial”, old school met een grote hoeveelheid wazigheid. Een vrij primitief geluid met een bunkergehalte, bijna demomateriaal-alike. De sfeer is niet zozeer experimenteel of narcotisch zoals bij Impetuous Ritual of Portal, ook al is het geluid soms overlappend. Neen, de sfeer is eerder griezelig, beangstigend. Dat komt mede omdat de opbouw subtiel enerverend opzwelt, zoals bij Elysian Blaze. In enkele nummers valt ook minutenlang de drumsectie weg en is er een stroom aan benevelende, rauwe snaartrillingen die de lucht vervuilen. De toetsen verdubbelen de lading creepy-drones nog eens zodat het allemaal nog spookachtiger wordt. Van doomende dreiging tot vulkanische black metal-erupties. Jommie!

Dit is zo’n typische band die je als cult beschrijven zou. Paranoia-triggers alom in deze zeer geslaagde plaat die perfect past in de Australische scene. Dat Nuclear Winter Records wordt met de release interessanter. Dit heeft trouwens heel weinig met Nazxul te maken op muzikaal vlak, mocht u het zich afvragen.

Tracklisting:
tn

  1. Shrine of Summon (The Great Opposer)
  2. Exhumation; Miseries Upon Imprecation
  3. Abhorent They Fall
  4. Pillar of Ancient Death (Commune 2.1)
  5. Dagger of Necromantic Decay (Eater of Hearts)
  6. Ascension of Decaying Forms
  7. Command of the Bones (Commune 2.2)
  8. Miasma

Line-up:

  • Basilysk – Drums
  • IV – Guitars, Bass, Vocals, Keyboards

Links: