Glass Hammer – The Inconsolable Secret

Glass Hammer – The Inconsolable Secret

Arion Records, 2013

Glass Hammer bestaat al sinds de vroege jaren ’90, heeft verschillende platen uitgebracht, maar is slechts één maal op Zware Metalen besproken. Oud-collega Plug kon de op Yes-geschoeide progrock maar matig waarderen die de band op If ten gehore bracht. Vooral zanger Jon Davidson was hem een doorn in het oor. De nu voorliggende langspeler The Inconsolable Secret is een heruitgave van het gelijknamige album uit 2005 waarop de oude zanger Walter Moore is te horen. En dat is in tegenstelling tot zijn tegenwoordig ook in Yes-kirrende opvolger géén Jon Anderson-kloon. De muziek op The Inconsolable Secret is daarentegen wel authentieke ’70 prog zoals met name Yes (duh, had je de Roger Dean-hoes nog niet gezien?), maar zeker ook ELP maakte. Daarbovenop hoor ik met name door het toetsenwerk een duidelijk link naar Genesis uit de Peter Gabriel-periode.

The Inconsolable Secret is, voor velen en in retrospect, het magnum opus van Glass Hammer. Een conceptalbum à la The Lamb Lies Down On Broadway, Snow, Tales Of Topographic Oceans of Music Inspired By The Snow Goose voor mijn part. De kenner weet genoeg. Een bijkans ondoorgrondelijk uitgewerkt thema omlijst door breed uitgesponnen muzikale hoogstandjes, twee schijfjes die binnen hetzelfde thema contrasteren (The Knights en The Lady) en een album dat pas na meerdere luisterbeurten zijn ware pracht laat zien.

The Inconsolable Secret heeft de liefhebber al lang in zijn bezit, al zijn de fysieke exemplaren al enkele jaren uitverkocht. Deze heruitgave voorziet dan ook in een duidelijke behoefte. Als extra is er een derde schijf toegevoegd getiteld Remix, maar die biedt meer dan slechts een opgepoetst geluid. Weliswaar bevat dit schijfje nummers die ook al op de eerste twee plaatjes staan, maar de huidige zanger neemt de vocalen op twee tracks voor zijn rekening en verschillende gasten hebben daarnaast aanvullende gitaarpartijen ingespeeld. Muzikaal maakt het er allemaal niet interessanter op, daarvoor heeft het oorspronkelijke stuk te veel kwaliteit. Wel wordt duidelijk dat Glass Hammer met Davidson op zang vervelend veel op Yes lijkt. Ik had echter, net als velen, nog geen fysiek exemplaar van dit album en vermaak mij voorlopig meer dan goed met The Inconsolable Secret versie 2013.

Tracklisting The Knights
gh

  1. A Maker Of Crowns
  2. The Knight Of The North

Tracklisting The Lady

  1. Long And Long Ago
  2. The Morning She Woke
  3. Lirazel
  4. The High Place
  5. Morrigan’s Song
  6. Walking Towards Doom
  7. Mog Ruith
  8. Through A Glass Darkly
  9. The Lady Waits
  10. The Mirror Cracks
  11. Having Caught A Glimpse

Tracklisting Remix

  1. A Maker Of Crowns
  2. The Knight Of The North
  3. Long And Long Ago
  4. The Morning She Woke
  5. Having Caught A Glimpse

Line-up:

  • Steve Babb – toetsen, bas en zang
  • Susie Bogdanowicz – zang
  • Matt Mendians – drums
  • Walter Moore – zang
  • Fred Schendel – toetsen, gitaar, zang

Links: