Pentagram Chile – The Malefice

Pentagram Chile – The Malefice
Cyclone Empire, 2013

De naam Pentagram Chile deed op het eerste zicht geen belletje rinkelen. Na wat research werd echter duidelijk dat het om het Chileense Pentagram ging, dat uit respect voor de Amerikaanse evenknie in 2012 de naam veranderde. Ondanks het feit dat Pentagram Chile al sinds 1986 meedraait in de metalscene, markeert 2013 het jaar van de eerste full-length. Aan demo’s was er doorheen de jaren geen gebrek en aan bijval van een doelpubliek nog minder. Helaas kende de groep een historie vergelijkbaar met die van NWOBHM-formatie Hell. Problemen met het vinden van een degelijk label zorgden ervoor dat het opnemen van een volledige plaat uitbleef en bijgevolg zakte de band weg in de vergetelheid. Pentagram Chile besloot de instrumenten op te bergen en een hiatus van onbepaalde duur in te gaan.

Verder in de recensie zal Pentagram Chile als Pentagram benoemd worden. 2013 A.D. hebben de Chilenen dan eindelijk een label gevonden dat overtuigd is van hun competenties. De band, onder leiding van Anton Reisenegger (tevens de gitarist van Lock Up) brengt met The Malefice een sterk debuutalbum uit en bewijst hiermee dat men ondanks de tegenslagen niet aan hun proefstuk toe is. Pentagram brengt op dit album een geslaagde fusie van thrash en death en doet dit zonder al te veel franjes. Men slaagt erin om ondanks het vorig gegeven een duistere setting neer te zetten, wat de muziek enkel maar ten goede komt.

De gitaarlijnen zijn zeer degelijk, net zoals het drumwerk (ondanks enkele momenten waar de fills wat de mist in lijken te gaan). Heel technisch wordt het echter nooit, maar dat zou in het geval van Pentagram geen geslaagd gegeven zijn. Sommige riffs worden wat te veel herhaald naar mijn mening; vervelen doet het echter niet. Passende solo’s schrijven voor het genre dat de band speelt is geen evidentie, maar de twee gitaristen slagen er glansrijk in.

Wat naar mijn mening echter de plaat net dat ietsje meer geeft, is de stem van Reisenegger. Hij weet hiermee de plaat echt het gitzwarte karakter te geven dat nodig is. Hiervoor wordt hij bijgestaan door onder andere Marc Grewe van Morgoth, Schmier van Destruction en collega Tomas ‘Tompa’ Lindberg van At the Gates en Lock Up. Op het nummer Spontaneous Combustion lijkt het zelfs even alsof we Tom Araya, nota bene ook afkomstig uit Chili, te horen krijgen. Sterk.

Anders concluderen dan dat Pentagram met The Malefice een zeer degelijke prestatie heeft neergezet zou verkeerd zijn. Het duurde een tijdje voor het album tot me door kon dringen, maar deze brok oerdegelijke death/thrash kon me uiteindelijk sterk bekoren. Mits dat er wat gewerkt wordt aan de ritmesectie en het gitaardepartement kan Pentagram echte pareltjes beginnen te schrijven. Meer van dit!

Tracklisting:
Pentagram Chile – The Malefice

  1. The Death of Satan
  2. La Fiura
  3. The Apparition
  4. Horror Vacui
  5. Spontaneous Combustion
  6. Grand Design
  7. Sacrophobia
  8. Arachnoids
  9. Kings Pest
  10. Prophetic Tremors

Line-up:

  • Anton Reisenegger – Vocals, Guitars
  • Juan Pablo Uribe – Guitars
  • Dan Biggin – Bass
  • Juan Pablo Donoso – Drums

Links: