Nahar – The Strange Inconvenience

Nahar – The Strange Inconvenience
Avantgarde Music, 2013

Zij die het liefst vertoeven in de donkerste krochten van de hel mogen weer even wakker worden. Het Franse Nahar is toe aan langspeler nummer twee. Het uit 2009 afstammende La Fascination Du Pire werd al goed ontvangen. Kijken of er zaken zijn veranderd op The Strange Inconvenience.

Nihilistisch, dissonant en tegen het depressieve aan trekt men wederom van leer op deze schijf van ruim drie kwartier. Ik hoor een zanger die, gedreven door spelonk-echo, iets wegheeft van Morean (Dark Fortress), wanneer hij zijn Franse strottenhoofd volledig overstuur laat gaat. Daarnaast zijn er nog de jammerlijke kreten die het geheel die eerder besproken depressiviteit meegeven. Mayhem is gedurende de donkerste stukken nooit ver weg, maar door de creepy dissonantie in de gitaaraanslagen en -riffs heeft het toch ook een typisch Frans kantje. De primitieve sound past logischerwijs feilloos bij voorgeschotelde duisternis, maar wat de boel een extra lading geeft is de sfeerschepping door middel van repetitieve passages. Bijna droom je weg (positief gezien) wanneer ellelange drumpatronen in combinatie met nihilistische keys en straf ge-Mayhem op de snaren in onder andere Puryfing Negativity en Pessimist voorbijkomen.

Dit is wellicht niet voor eenieder weggelegd, maar hier zijn zeer zeker liefhebbers voor te vinden. Sowieso kunnen adepten van underground black metal dit tot zich nemen, maar de eerdergenoemde, trage en deprimerende sfeermomenten laten dit allemaal net iets meer opvallen. Prima schijfje (ook voor black/doom-fans) om de zomer mee af te sluiten.

Tracklisting:
Nahar - The Strange Inconvenience

  1. Grey Concrete… Comfort
  2. Puryfing Negativity
  3. D.M.T.
  4. Pessimist
  5. An Atavistic Manner
  6. Eléctric Equinox

Line-up:

  • Shaddar.V.H. – Guitars, Bass, Drums
  • Sorghal – Vocals

Links: