Mono Inc. – Nimmermehr

Mono Inc. – Nimmermehr
SPV, 2013

Net geen exact jaar na schijf zes zijn onze Duitse vrienden en vriendin hier al met een zevende volle lengte. Gezien het label dat hen tegenwoordig distribueert en hun populariteit in het Duitstalige gebied zou dat wel eens contractueel bepaald kunnen zijn en dan is het altijd gevaarlijk. Hoewel dat natuurlijk niet zo verkocht wordt. “Stilstaan is achteruitgaan” klinkt het in marketingtermen.

Twee energieke openingstracks (het refrein van Heile, Heile Segen zing je dagenlang onder de douche) lijken het gevaar alvast te ontwijken. Naast het draagkrachtige raggen, blutsen de snaartrossen er een paar stevige knotsgesteentes tussen. Tegelijk drijft een rigoureuze stampsectie de onder lichte elektrospanning staande strofes aan. Typisch industrial gothrock mag je denken, al steekt er bij Mono Inc. net dat tikje meer panache achter. Nog zo’n specialiteit van het huis zijn de vrouwelijke engelengezangen die in de celestijnse refreinachtergronden een helende verbinding aangaan met zielsversmachtende synthbundels. Let maar eens op de magistrale refreingewelven van The Clock Ticks On en Euthanasia. Dan is er nog dat zachte zangtimbre van Martin, die zonder hoge toppen of diepe dalen toch veel gevoelsfluweel in de poëtische lyriek legt.

Sinds Rammstein die fabuleuze pianoversie van Mein Herz Brennt uitbracht, grijpt geen enkele andere pianoballade je nog naar de keel. Hoewel dat dus geen zin heeft, proberen Kein Weg Zu Weit, de titeltrack en Alles Was Bleibt het toch, maar komen nog niet op enkelhoogte en waren dus beter nooit geschreven geweest. Die drie missers en nog een paar intensiteitsloze vullers sterken het vermoeden dat dit album onder tijdsdruk stond en daardoor een pak beter had kunnen zijn. Al heeft Mono Inc. dat wel vaker op cd. Advies aan de lezers: live komt deze band een stuk beter over!

Tracklisting
Mono Inc. - Nimmermehr

  1. Heile, Heile Segen
  2. Seligkeit
  3. My Deal With God
  4. Kein Weg Zu Weit
  5. Euthanasia
  6. Alles Was Bleibt
  7. The Clock Ticks On
  8. A Better Way To Die
  9. Herzschlag
  10. Ich Teile Dich Nicht
  11. Nimmermehr

Line-up:

  • Martin Engler – Vocalen
  • Manuel Antoni – Basgitaar
  • Carl Fornia – Gitaar
  • Katha Mia – Drums, achtergrondzang

Links: