dEMOTIONAL – State: In Denial

dEMOTIONAL – State: In Denial
Dead End Exit Records, 2013

dEMOTIONAL zul je niet op Metal-archives vinden, de metalbijbel zeg maar. Daar is een reden voor. Deze Zweedse band is namelijk wat vele metalheads haten. Het is metal, Göteborgmetal zelfs. Alleen ja, in de eerste plaats is het popmuziek, lekkere popmuziek. Tot spijt van wie er een muzikale erectie van krijgt.

Ik val alleszins onder die groep mensen die dit bijzonder geslaagd vindt. Je mag zeggen wat je wil, dit is catchy popmetal, moderne metal, Scandinavische gladde metal, op topniveau. Überkleverige refreinen, melodisch tot en met, met een snelle en aanstekelijke metalmotor die ze van In Flames geleend hebben. MeloneoBlablableoCore-gezang en een cleane – net niet ge-autotunede – mannelijke post-grungezanger (Alive is het beste nummer dat Nickelback nooit geschreven heeft) wisselen elkaar af en doen dat bijzonder professioneel. Hell, zelfs de trancy trutsynthjes neem ik er bij, alsof er nog muzikaal glijmiddel nodig was trouwens (not). Hebben we al genoeg gehad met Amaranthe. Maakt niet uit. Nog een keer Tomorrow is the Day.

Pophitmetal uit Scandinavië van de hoogste kwaliteit. Voor sommigen betekent dit zoveel als een perfecte drol schijten, voor anderen net iets meer. Ik hou van perfecte drollen, dus bij mij zitten ze sowieso goed, al helemaal als het op het randje van diarree is. dEMOTIONAL is lekker, als versgeschoren mannenpoep, zolang het over de mijne gaat dan, en er een pseudo-anorectisch grietje met een minderwaardigheidscomplex en daddy-issues over wrijft en ik mijn baard mag laten staan. Vette plaat, al ga ik dit nooit van mijn leven melodeath noemen.

Tracklisting:
dEMOTIONAL - dEMOTIONAL 2013

  1. Rush
  2. Five Minutes
  3. Tomorrow
  4. Sleep is for the Weak
  5. State in Denial
  6. When She Cries
  7. Gone
  8. Sleepless
  9. Alive
  10. I Tried
  11. Words Unspoken

Line-up:

  • Christopher Kristensen – Screams
  • Nils-Petter Nilsson – Clean Vocals
  • Sebastian Fjordevik – Guitars
  • Johan Olofsson – Guitars
  • Kristoffer Lindh – Bas
  • Tommy Magnusson – Drums

Links: