Element Of Chaos – Utopia

Element Of Chaos – Utopia
Eigen beheer, 2013

Dit sextet is afkomstig uit Rome en speelt een mix van verschillende stijlen, waarvan de belangrijkste een combinatie is van hardcore en progressieve metal. Wat het geluid betreft lijkt de band nog in de kinderschoenen te staan, de experimenten die ze uitvoeren komen nog wel eens wat rommelig uit de verf. Elke track is volgepropt met verschillende elementen naast bovengenoemde, van hip hop tot een soort mathcore en iets wat met vlagen neigt naar black metal-achtige sferen.

Naast het korte instrumentale stuk E.I.P trapt de band af met Our Grace waarin een gooi wordt gedaan naar Meshuggah-achtig riffwerk en complexiteit met ondersteuning van synthesizersounds die inderdaad een beetje de progressieve metal-kant opgaan. Bestiale screams die een grindcore-touch meedragen worden afgewisseld met veel minder sterke cleane zang en de band probeert er enorm technische tempowisselingen in te verwerken die op zich wel aardig klinken, maar een overvloed aan afwisseling klinkt in dit geval niet harmonieus. In The Butterfly Effect gooit de band het over een rapmetal-boeg die iets weg heeft van Rage Against The Machine, maar ik moet vooral opmerken dat de slaggitaarritmes die op de achtergrond te horen zijn verre van origineel zijn.

Zo staan er in totaal acht tracks plus een intro op deze schijf, waarvan de basis duidelijk ligt in staccato gespeelde hard- of mathcore. De keyboards voegen hier een vleugje dark of progressieve metal aan toe, al dan niet in combinatie met de gitaren. Tempowisselingen volop, evenals schommelingen tussen de screams, cleane vocalen en verbasterde rap. De band doet zijn uiterste best maatsoorten door elkaar te gooien en vooral technisch interessant uit de hoek te komen. Helaas verliest het geheel hierdoor wat overzicht en klinkt het voor de luisteraar regelmatig disharmonieus. Maargoed, het is een debuut en in eigen beheer opgenomen, God weet waar deze heren nog terecht zullen komen. Als ze alle kritiek van recensenten meenemen zal een eventuele tweede album beter uitpakken.

Tracklisting:
Element Of Chaos - Utopia

  1. E.I.P
  2. Our Grace
  3. The Butterfly Effect
  4. Utopia
  5. Witch Of The East
  6. Oz
  7. Witch Of The West
  8. Science
  9. Muffin Killer

Line-up:

  • Wonder Boy – Drums. Backing Vocals
  • Herm – Bass
  • Shag – Synth, Piano
  • Vice – Guitar
  • Echo – Guitar, Vocals
  • Dandy – Vocals

Links: