Dead – Idiots

Dead – Idiots
Eolian Records, 2013

Er zijn weinig bands die geen gitarist hebben. Lightning Bolt weet met alleen een drummer en bassist een heerlijke bak herrie te maken en nu hebben we ook een noiserockformatie uit Australië die de gitarist thuislaat. De naam is Dead en Idiots is het tweede album.

Met het ontbreken van een gitarist neemt de basgitaar een hele andere speelstijl aan dan welke gebruikelijk is. De bas wordt zeer stevig bespeeld met veel vervorming en akkoorden, lijkend op de stijl van Lemmy van Mötorhead. Muzikaal heeft het geen overeenkomsten met laatstgenoemde, Dead speelt meer hele kale noiserock. De opname voelt dan ook aan alsof het volledig live is ingespeeld in één take, vooral de drums klinken heel puur. De drumpartijen volgen de bas die echt de hoofdrol op zich neemt.

Over de repeterende patronen wordt er sporadisch gezongen. Ik zie alleen het nut van de zang niet, het voegt niks toe. Instrumentaal heeft het al genoeg kracht, en de zang is juist helemaal niet krachtig, meer schreeuwerig.

Idiots heeft een goede speelduur, na veertig minuten zou het eentonig zijn geworden. Een van de hoogtepunten van de plaat vind ik de riff van Lego Men, die is zeer memorabel. Dit album is gewoon goed.

Tracklisting:
Dead - Idiots

  1. The Carcass Is Dry
  2. Couldn’t Keep His Mouth Shut
  3. UP!
  4. Murder Hollow
  5. Bed Bugs
  6. Inherit The Wind
  7. Lego Men

Line-up:

  • Jace – Bass, Vocals
  • Jem – Drums, Vocals

Links: