Saltatio Mortis – Das Schwarze Einmaleins

Saltatio Mortis – Das Schwarze Einmaleins
Napalm Records, 2013

Je kan er ondertussen de kerkklok mee gelijk zetten: stipt om de twee jaar komen de Duitse ridderknechten van Saltatio Mortis met nieuw materiaal op de proppen. Tussenin gooien ze er nog een resem live albums tegenaan, zoals vorige maand nog Manufactum III, maar nu schijnen we vooral ons licht op het kersverse Das Schwarze Einmaleins, oftewel De Zwarte Tafel van Vermenigvuldiging.

Sinds de kleurrijke bende vanaf 2005 op Des Königs Henker zijn elektronica door stevige gitaren verving om hun Middeleeuwse muziek te ondersteunen, bevat elk album eigenlijk krak hetzelfde recept. Ook nu zijn weer old school instrumenten als de draailier, de schalmei en uiteraard de doedelzak ruimschoots van de partij. Ook nu worden de kritische teksten enkel gezongen in het Duits en ondersteund door tot swing en dans uitnodigende deuntjes. Het zal de fans in elk geval braadworst wezen, want Saltatio Mortis beheerst de truc ondertussen wel tot in de perfectie.

Das Schwarze Einmaleins opent opzwepend met Früher War Alles Besser: een huppelend plaatje dat zo overtuigend is dat je gaat denken van “verdorie, vroeger wàs alles ook beter!” De single Wachstum über Alles beukt daarna door de boxen en nodigt aanvankelijk zowaar uit tot serieus geheadbang, totdat het refrein ons weer naar die onvermijdelijke Middeleeuwen sleurt. Eigenlijk gelden voorgaande beschrijvingen zowat voor alle songs op de plaat, waarbij de ene al wat heavier is (Satans Fall, Nur Ein Traum) dan de ander. De drie ballads Sandmann, Galgenballade en het afsluitende Randnotiz mogen dan wel een beetje het vaste patroon van korte inleiding – dansbare rock – medieval refrein breken waaruit elke song is opgebouwd, maar uiteindelijk is dertien nummers toch ongeveer een drietal van het goede teveel.

Hoewel de gitaren weer een tikkeltje zwaarder in de mix staan vergeleken met het vorige Sturm aufs Paradies, zal Saltatio Mortis met dit plaatje niet gek veel nieuwe zieltjes winnen. Liefhebbers van het eerdere werk kunnen Das Schwaze Einmaleins echter zo blind als blind maar kan zijn aanschaffen. Ze zullen gegarandeerd enkele nieuwe nummers ontdekken die het live heel goed gaan doen, want dat blijft hoe dan ook de beste manier om Saltatio Mortis te beleven.

Tracklisting:
saltatio mortis - das schwarze einmaleins

  1. Früher war alles besser
  2. Wachstum über alles
  3. Krieg kennt keine Sieger
  4. Der Kuss
  5. My Bonnie Mary
  6. Sandmann
  7. Satans Fall
  8. Idol
  9. IX
  10. Galgenballade
  11. Abrakadabra
  12. Nur ein Traum
  13. Randnotiz

Line-up:

  • Alea der Bescheidene – zang, doedelzak, schalmei en didgeridoo
  • Lasterbalk der Lästerliche – davul, trommels, pauken en overige percussie
  • Falk Irmenfried von Hasen-Mümmelstein – doedelzak, schalmei, draailier en zang
  • El Silbador – doedelzak en schalmeien
  • Bruder Frank – basgitaar, Chapman Stick
  • Samoel – gitaar, harp
  • Jean Méchant der Tambour – drums en percussie
  • Luzi das L – doedelzak en schalmei

Links: