Norma Jean – Wrongdoers

Norma Jean – Wrongdoers
Razor & Tie, 2013

Metalcore maken voor de Heer, Norma Jean doet dat al sinds 1997. Tot 2002 was Josh Scogin de zanger die daarna The Chariot oprichtte en daar veel succes mee boekte. Deze band heeft ook niet stilgezeten, Wrongdoers is namelijk het zesde album in elf jaar tijd.

Hive Minds is een relatief rustig en melodieus nummer om de boel in te leiden. In de zes minuten gebeurt er niet extreem veel. De deur wordt pas open gebroken bij If You Got It At Five, You Got It At Fifty, een fragmentatiebom van twee minuten die een flinke scheut mathcore bevat. Het klinkt heel chaotisch, maar Norma Jean schiet nergens de bocht uit. Op Wrongdoers is het emogehalte een stuk omlaag geschroefd, daar ben ik erg blij mee. Melodie is er genoeg, maar die wordt op dit album in een rauwer jasje gestoken. Sword In Mouth, Fire Eyes is een van de weinige tracks met cleane zang. Norma Jean zit op dit nummer zeer dicht bij post-hardcore.

Het album duurt vijftig minuten, maar het heeft een hele goede balans. Er staan een aantal mathcoreknallers op maar ook hele melodieuze tracks. De laatste twee nummers zijn het meest meeslepend. Funeral Singer is zeer krachtig en vooral de stuwende baslijn valt op tussen het kronkelende riffwerk.

Sun Dies, Blood Moon is de lange afsluiter zoals het Norma Jean betaamt. De eerste twee minuten hebben gitaar- en baspartijen die verweven zijn à la Tool. Daarna wordt de track heel rustig met vioolspel en een hele stemmige baslijn en wordt er naar een emotionele climax opgebouwd. Aan het eind komt er een aantal riffs langs die erg veel weg hebben van doom/sludge metal.

Wrongdoers is een plaat waarop Norma Jean met succes laat horen veel verschillende kanten op te kunnen gaan. Zelf ben ik niet helemaal kapot van de melodieuze tracks, voor de rest is het een krachtig album geworden met variatie en emotie.

Tracklisting:
Norma Jean - Wrongdoers

  1. Hive Minds
  2. If You Got It At Five, You Got It At Fifty
  3. Wrongdoers
  4. The Potter Has No Hands
  5. Sword In Mouth, Fire Eyes
  6. Afterhour Animals
  7. The Lash Whistled Like A Singing Wind
  8. Neck In The Hemp
  9. Triffids
  10. Funeral Singer
  11. Sun Dies, Blood Moon

Line-up:

  • Cory Brandan – Vocals, Guitars
  • Chris Day – Guitars
  • Jeff Hickey – Guitars
  • John Finnegan – Bass
  • Clayton Holyoak – Drums

Links: