Vukari – Matriarch

Vukari – Matriarch
Eigen beheer, 2013

Vukari, een naam die ik zag rondhangen bij het ontdekken van Westering, een shoegaze-blackmetalband met vreemde sferen. Vukari is een duo uit Chicago dat graag experimenteert met zijn instrumenten. De andere band van Spenser Morris, Vit, gaat daar erg ver in. Vukari houdt het iets “traditioneler”. Dit is album nummer één.

Matriarch is een blend van atmosferische black metal en post-rock geworden. De (southern) postrock heeft het typische prairie-gevoel, zoals de hoes ook perfect weergeeft, van vele andere Amerikaanse bands uit de Midwest-regio. Druilerig, een beetje stoner en blues en een laag acid die erdoor sijpelt. Qua black gaat het richting Canada, richting Cascadian en “anarchic” black metal. De twee samen maken het dromerig en enerverend, met alle overgangen en nuances die voor het reliëf zorgen er tussenin. De astrale ambient is de hemel boven dat landschap, die via de tremelo-post-rock aansluiting vindt met de soms desolate zwarte aarde. Soms rustgevend, soms adembenemend.

Opnieuw een fijne ontdekking, dit Vukari, een band die stijlen samenbrengt en er iets moois mee doet. Zeer breed en diep, in alle opzichten. Genre-overstijgend sterk. De nummers mochten langer geweest zijn, dat is zowat het enige punt van kritiek. Verder is het gewoon genieten.

Tracklisting:
Vukari

  1. Her Bones Rattle in the Wind
  2. A Hollow Promise
  3. Robes of Crimson Gold
  4. Bruised Skin on Cold Stone
  5. Midwife Crisis
  6. She No Longer Sings His Name

Line-up:

  • Spenser Morris – Bass, Keyboards, Effects
  • Marek Cimochowicz – Guitars, Vocals, Keyboards

Links: