Sense of Creation – Forsaken Era

Sense of Creation – Forsaken Era
Eigen Beheer, 2013

Lukasz Lowkis is zo’n beetje de Poolse Mozart, of dat doet de biografie van dit project Sense of Creation althans vermoeden. Toen hij volleerd was binnen de muzikale wereld verhuisde hij naar Londen waar hij samen met Elisa wat gothic en symfonische dimensies wou geven aan zijn muzikale creativiteit. Forsaken Era is daar het eerste resultaat van geworden, maar de intense beleving die je verwacht op basis van bovenstaande beschrijving is duidelijk wel weggebleven.

De man kan misschien leuke tonen uit zijn klavier krijgen, maar uiteraard zijn de gothicfans al te lang de Nightwish-achtige sprookjespiano’s en fleurige symfonieën gewoon om hier nog echt van weg te zijn. Bovendien is het ook gewoon erg flets gebracht met behoorlijk taaie, ééntonige drumlijnen en weinig structurele verrassingen. Met de vrouwelijke zang kan ik nog leven, hoewel Elisa zeker de fans van het genre niet gaat weten te betoveren met haar zangstukken. Compleet belachelijk wordt het echter wanneer de stem van Lukasz opduikt die veel te buitenaards klinkt voor deze zwoele symfonische partijen. Het spreekt voor zich dat de samenzang het absolute dieptepunt is van dit debuut.

Muzikaal vinden de fans van het genre hier misschien nog wel een beluisterbaar iets in terug, maar zonder twijfel zal er hier en daar wat gegeeuwd worden. De mannelijke vocalen moeten hier gewoon geschrapt worden en de band moet het gewoon allemaal wat frisser en spannender maken om ook maar kans te maken op een statusplekje in de wereld van dit genre. Voorlopig strandt deze band op een zes, omdat het symfonische weefsel nog vaak de goede richting opgaat en de vrouwelijke zanglijnen meevallen, maar er is nog een pak werk te doen.

Tracklisting:

Sense of Creation - Forsaken Era

  1. Memoriae (Intro)
  2. Misery
  3. Open Up Your Mind
  4. Sorrow
  5. Doesn’t Matter
  6. Fear
  7. Hidden By The Light
  8. Voci
  9. Alethea
  10. Iustitia
  11. Deliverance (Outro)

Line-up:

  • Lukasz Lowkis – Keyboards, Orchestra, Vocals
  • Elisa Tomaselli – Vocals, Guitar

Links: