James LaBrie – Impermanent Resonance

James LaBrie – Impermanent Resonance

InsideOut, 2013

Er is altijd een hoop te doen rond de zangcapaciteiten van James LaBrie. De één vindt de Canadees de juiste man achter de microfoon bij Dream Theater, terwijl de ander niets moet hebben van zijn voordracht of toonhoogte. Ondanks alles staat de nieuwbakken vijftiger stevig in 2013 en brengt volgende maand mede een nieuwe Dream Theater-plaat en levert met dit Impermanent Resonance alweer zijn vijfde “solo”-album uit. Solo tussen aanhalingstekens, want LaBrie heeft al vanaf het begin hulp van Matt Guillory en de laatste twee platen, deze incluis, zijn gitarist Marco Sfogli en drummer/brulboei Peter Wildoer nadrukkelijk aanwezig.

Impermanent Resonance gaat verder waar voorganger Static Umpulse ophield. Duidelijke en niet al te lang durende songs waarop het progressieve element gezocht moet worden in met name de uitermate kundige instrumentbeheersing van LaBrie’s kompanen. Slechte nummers tref je niet aan op Impermanent Resonance. Uitspringers daarentegen ook niet. En dat maakt het album wat vlak. Een volgende keer mag er wel wat geëxperimenteerd worden op het gebied van songopbouw. Wat dat betreft waren zijn Mullmuzzler-albums interessanter.

Impermanent Resonance is een prima plaat geworden waar de liefhebber mee uit de voeten kan. Met dit album zal LaBrie zijn haters niet over de streep kunnen halen. Daarvoor doet dit nieuwe album, ondanks de strakke productie van Jens Bogren, te “gewoontjes” aan en wordt er te veel op safe gespeeld.

Tracklisting:
james

  1. Agony
  2. Undertow
  3. Slight of Hand
  4. Back on the Ground
  5. I Got You
  6. Holding On
  7. Lost in the Fire
  8. Letting Go
  9. Destined to Burn
  10. Say You’re Still Mine
  11. Amnesia
  12. I Will Not Break

Line-up:

  • James LaBrie – vocals
  • Marco Sfogli – guitar
  • Matt Guillory – keyboards and background vocals
  • Ray Riendeau – bass guitar
  • Peter Wildoer – drums and screaming vocals

Links: