Blood Ceremony – The Eldritch Dark

Blood Ceremony – The Eldritch Dark
Metal Blade Records, 2013

Voorganger Living with the Ancients werd minder goed ontvangen dan het magische, titelloze debuut van Blood Ceremony. De occulte rockers hadden dus een en ander recht te trekken op deze derde langspeler. Het is alsof de band zich de gemengde reacties erg heeft aangetrokken, want The Eldritch Dark is weer om vingers, duimen en andere lichaamsaanhangsels bij af te likken.

De oeroude soep van Black Sabbath, Coven, Jethro Tull en Pentagram wordt ook nu weer bijgekruid door middel van frisse aromaten zoals: Witchcraft, Jex Thoth en The Devil’s Blood. Een twijgje dwarsfluit en een snuifje Hammond maken het gerecht helemaal af. De kracht van The Eldritch Dark – en van Blood Ceremony in het algemeen – ligt vooral in de dwingende sfeer die al meteen vanaf de eerste tonen wordt opgeroepen. De titel van de plaat is dan ook niet zomaar uit de lucht gegrepen.

Zangeres Alia O’Brien domineert als een heuse Ilsa elk aspect van deze plaat. De luisteraar wordt als het ware binnengezogen in een donkere kelder alwaar de dame in kwestie met strenge hand de zweep hanteert. Althans voor veertig minuten. Waarna je gewoon nog eens wil.

Waar de voorganger soms een beetje bleef steken in onafgewerkte ideeën en simpelweg af en toe de weg van de minste weerstand koos, is The Eldritch Dark weer helemaal bij de les. De mix van hardrock, oude doom metal, obscure folk en vervreemdende psychedelica is weer even prikkelend als op het debuut. En daar zijn we erg blij om.

Tracklisting:Blood Ceremony - The Eldritch Dark

  1. Witchwood
  2. Goodbye Gemini
  3. Lord Summerisle
  4. Ballad of the Weird Sisters
  5. Eldritch Dark
  6. Drawing Down the Moon
  7. Faunus
  8. The Magician

Line-up:

  • Alia O’Brien – Vocals, Flute, Organ
  • Sean Kennedy – Guitars
  • Lucas Gadke – Bass
  • Michael Carrillo – Drums

Links: