Ildjarn-Nidhogg – Norse / Svartfrad

Ildjarn-Nidhogg – Norse / Svartfrad
Eisenwald Tonschmiede, 2013

Ildjarn heeft volgens sommige bronnen bestaan tot 2005, maar het laatste echt nieuwe materiaal werd al in 1997 opgenomen. Sindsdien doken er allerlei verzamelaars en EP’s op met nummers die ergens in de eerste helft van de jaren negentig werden opgenomen. De band evolueerde van primitieve black metal naar ambient, maar heeft vooral binnen het eerstgenoemde genre een cultstatus. Creatief brein Vidar Våer – ofte Ildjarn zelf – zat ooit met Samoth en Ihsahn van het illustere Emperor in het vermakelijke, maar weinig wereldschokkende Thou Shalt Suffer. Dat dat hem ongetwijfeld veel scenepoints opleverde, kon de brave man weinig schelen. Hij koos resoluut voor de obscuriteit. Echter, het aantal Ildjarn-covers die ik de laatste jaren heb zien passeren, geeft eigenlijk al aan dat deze band meer was dan het zoveelste primitieve black metal-bandje.

Ildjarn

Voor een aantal opnames werkte Ildjarn samen met Nidhogg en van die line-up brengt Eisenwald Tonschmiede nu twee EP’s opnieuw uit in een luxueuze digipackuitvoering. Disc 1 bevat de vier nummers van de Norse EP uit 1993 (die ook verschenen op de verzamelaars Det Frysende Nordaryket uit 1995 en Ildjarn-Nidhogg uit 2003). Disc 2 bevat de Svartfråd EP uit 1996 (tevens te vinden op dezelfde Ildjarn-Nidhogg verzamelaar).

Fans van Ildjarn – ik reken mezelf daar voor het gemak even bij – hebben dit allemaal al tijden in de kast staan, natuurlijk. Anderzijds, dit soort releases is vaak in geen tijd uitverkocht, dus een heruitgave is hier zeker op zijn plaats. Komt daar nog bij dat het artwork en de verpakking er puntgaaf uitzien. De digipacks in ruw karton worden vergezeld door sfeervolle zwartwitfoto’s op postkaartformaat. Zo kun je je ook visueel helemaal onderdompelen in de zwartgalligheid van deze band. Mooi!

Tracklisting Disc 1:Ildjarn - Nidhog

  1. Mørklagt Sti
  2. Svarte Hjerter
  3. Nattens Ledestjerne
  4. Natt Og Take

Tracklisting Disc 2:

  1. I Anmarsj Gjennom Grangrunn
  2. Ved Tjernets Bred
  3. Vintermark
  4. Skogens Hatefulle Skapning

Line-up:

  • Ildjarn – Keyboards, Vocals, Lyrics
  • Nidhogg – Keyboards, Drum programming, Vocals

Links: