Kreator – Dying Alive

Kreator – Dying Alive
Nuclear Blast, 2013

Kreator zit vanaf Violent Revolution op een sneltrein die niet te stoppen lijkt. De mannen blijven ijzersterke platen uitbrengen en hebben een sterke livereputatie. Dit wordt bevestigd met Dying Alive, de nieuwe live-dvd. De vorige dvd van Kreator was op verschillende locaties gefilmd, nu heeft de band gekozen voor de Turbinehalle in Oberhausen.

Het concert duurt 90 minuten en het bevat twintig nummers. De setlist bevat weinig materiaal uit de jaren ’90 toen Kreator aan het experimenteren sloeg na Coma Of Souls. Er worden vijf nummers gespeeld van Phantom Antichrist, het laatste album. Voor de rest is de setlist erg goed uitgebalanceerd tussen nieuw en oud werk.

Het is alweer een tijdje geleden dat Kreator een nieuwe live-dvd heeft uitgebracht. Daarom is nu alles uit de kast gehaald om er iets spectaculairs van te maken. Voor de backdrop is er met 3d-technologie gewerkt, dit is te zien op de documentaire achter de schermen. De crew krijgt de ruimte om zich voor te stellen en uit te leggen wat men doet voor Kreator. Leuk om een keer te kijken, maar meer ook niet. Ook staan de videoclips van Phantom Antichrist en Civilization Collapse op de dvd.

Vanaf het begin is er sprake van snelle wisselingen van camerastandpunten. Bij de eerste nummers ervoer ik dit als vervelend maar na een tijdje ga je er aan wennen. Op deze manier van filmen wordt de energieke vibe van het concert wel heel goed gevangen. Het Duitse publiek gaat namelijk helemaal los. Circlepits, de wall of death, het zit er allemaal weer in. De aankondigingen van Mille bij nummers als Flag Of Hate en Pleasure To Kill kan ik inmiddels mee schreeuwen aangezien deze altijd hetzelfde zijn.

Het geluid van Dying Alive is fantastisch. Bij eerdere dvd’s van de band vond ik de drums iets te prominent er in staan, nu is dat niet het geval. De drums zitten nu veel beter in het algehele bandgeluid maar wel met genoeg kracht. Het gitaargeluid is scherp en de bas dondert er mooi onder. Helder maar wel met power.

Fans van Kreator kunnen Dying Alive zonder twijfel aanschaffen en voor de beginnende metalluisteraars is het een erg goede kennismaking. Je krijgt een band in bloedvorm te zien met een geweldige setlist. Kreator is springlevend.

Tracklisting:
Kreator - Dying Alive

  1. Intro: Mars Mantra
  2. Phantom Antichrist
  3. From Flood Into Fire
  4. Enemy Of God
  5. Phobia
  6. Hordes Of Chaos
  7. Civilization Collapse
  8. Voices Of The Dead
  9. Extreme Aggression
  10. People Of The Lie
  11. Death To The World
  12. Endless Pain
  13. Pleasure To Kill
  14. Intro 2: The Patriarch
  15. Violent Revolution
  16. United In Hate
  17. Betrayer
  18. Flag Of Hate
  19. Tormentor
  20. Outro / Credits

Line-up:

  • Mille Petrozza – Vocals, Guitars
  • Semi Yli-Sirniö – Guitars
  • Christian Giesler – Bass
  • Ventor – Drums

Links: