HellLight – No God Above, No Devil Below

HellLight – No God Above, No Devil Below
Solitude Productions, 2013

De Braziliaanse band HellLight is al sinds 1996 actief, maar was mij nog nooit eerder onder de aandacht gebracht. Met het vierde album No God Above, No Devil Below is dat bij deze verholpen.

De muziek van HellLight speelt zich vooral af in de funeral/death doom-sfeer, zij het iets minder extreem dan de meeste bands in dit genre. Dit wordt mede veroorzaakt door het regelmatige gebruik van erg hoge cleane vocalen, alsmede diverse rustige stukken waarbij de keyboards overheersen. Op het intro na hebben we te maken met zeven lange nummers, met een lengte tussen de negen en veertien minuten in. Wat direct opvalt bij het beluisteren, is dat het gitaargeluid nogal dunnetjes in de mix staat. De nummers zelf zijn degelijk, doch echt spannend of memorabel wil het nergens worden. Het album kabbelt over het geheel rustig voort binnen de veilige lijntjes van het genre. De speelduur van 77 minuten is in dit geval daarom te veel van het goede, want op een gegeven moment verlies je gewoon de aandacht.

Door het nadrukkelijk aanwezig zijn van de keyboards en de rustige stukken tussendoor, kan dit album ook de moeite waard zijn voor de liefhebbers van atmosferische doom metal.

Tracklisting:
 Helllight - No God Above, No Devil Below

  1. Intro
  2. No God Above, No Devil Below
  3. Shades of Black
  4. Unsacred
  5. Legacy of Soul
  6. Path of Sorrow
  7. Beneath the Lies
  8. The Ordinary Eyes

Line-up:

  • Fabio de Paula – Vocals, Guitars, Keyboards
  • Rafael Sade – Keyboards
  • Alexandre Vida – Bass
  • Phill Motta – Drums

Links: