Necronomicon – Rise of the Elder Ones

Necronomicon – Rise of the Elder Ones
Season of Mist, 2013

De Canadezen van Necronomicon zijn inmiddels toe aan langspeler nummer vier. De band, bestaand uit drie in corpsepaint gehulde heren, had op The Return of the Witch (2010) al te maken met een lichte koerswijziging en het is nu de vraag of men op het ingeslagen pad verdergaat.

Waar Necronomicon op oudere platen zoals Pharaoh of Gods (1999) en The Sacred Medicines (2003) vooral deed denken aan grootheden genaamd Nile en Immolation, ging men op ten duur over in het straatje der Behemoth’s en Vader’s. Een ontwikkeling die niet door eenieder werd gewaardeerd, maar op Rise of the Elder Ones ziet het ernaar uit dat de band zijn hedendaagse inspiratiebronnen blijft koesteren. Zodoende is er een duidelijk aanwezige Poolse vibe doorheen deze schijf verweven, die je terug hoort in onder meer het militaristische drumgeluid en de strakke riffs. Tóch probeert dit drietal niet als kloon over te komen (zoals op de voorganger overigens wel het geval was), maar is er helaas wel sprake van een gladgestreken totaalgeluid en kant en klare riffs. Met name die eerste factor staat haaks tegenover wat men voorheen deed. Een beetje jammer dus; in dat geval had ik liever een Vader-kloon gehad. De oppervlakkige grunts maken het allemaal niet veel beter.

Door het gigantisch inwisselbare geheel, komt Necronomicon over als een magnetronmaaltijd. Die kunnen soms geweldig smaken, maar na meermaals gebruik schieten de lichamelijke klachten als spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. De effecten, geluidjes en bombastische factoren die je zou kunnen beschrijven als symfonisch, zijn zielloos en voegen helaas niks toe aan het geheel. Toch maar een luistertipje dan? Puur omdat het met momenten toch ook wel weer leuk is voor de trommelvliesjes – het blastfestijn genaamd: From Beyond.

Tracklisting:
 Necronomicon - Rise of the Elder Ones

  1. Resurrected
  2. The End of Times
  3. The Living God (Pharaoh of Gods Part II)
  4. The Nuclear Chaos
  5. From Beyond
  6. Rise of the Elder Ones
  7. The Valley of the Lost Souls
  8. Celestial Being
  9. Dark Corners of the Earth
  10. The Fallen

Line-up:

  • Rick – Drums
  • Rob – Vocals, Guitars
  • Armaros – Bass

Links: