Von Hertzen Brothers – Nine Lives

Von Hertzen Brothers – Nine Lives
Universal Music, 2013

Deze Finnen hebben in het verleden getourd met Pain of Salvation en dat heeft kennelijk sporen nagelaten in de sound. Van Pain of Salvation wel te verstaan. Wie ouder werk van Von Hertzen Brothers naast het laatste dubbelluik van Pain of Salvation legt, zal ongetwijfeld overeenkomsten zien. Zelf vind ik dat niet zo’n goeie zaak. Niet dat ik Von Hertzen Brothers niet goed vind, maar laat elke band gewoon zijn eigen ding doen (denk ik dan). Afijn, bands beïnvloeden elkaar nu eenmaal bewust en onbewust en we moeten het er mee doen.

Von Hertzen Brothers dus. Inmiddels zijn we aangekomen bij album nummer vijf en het einde van hun creativiteit lijkt nog lang niet in zicht. De progressief aandoende rock – of epic rock zoals ze het zelf noemen – klinkt alsof ze gemaakt is voor het nageslacht: tijdloos en toch vernieuwend. Een beetje zoals de grote rockacts van de jaren zeventig.

Het mag dan ook een klein wonder heten dat deze band nog niet massaal is opgepikt. Maar goed, da’s misschien een kwestie van tijd. De band heeft namelijk alles om het te maken: een eigen geluid, een zanger met een herkenbare strot, productionele finesse en songs om u tegen te zeggen. Bovendien kan het liefhebbers aanspreken van allerlei bands: het genoemde Pain of Salvation, Kingston Wall, The Rasmus, de latere Amorphis, Queen, …

Nine Lives is een dijk van een plaat van een band die een breed publiek verdient. Alles aan dit schijfje klopt. Van de ijzersterke nummers, over de elegante productie naar het vorstelijke artwork. Als hier geen doorbraak in zit, weet ik het ook niet meer.

Tracklisting:Von Hertzen Brothers - Nine Lives

  1. Insomniac
  2. Flowers And Rust
  3. Coming Home
  4. Lost In Time
  5. Separate Forevers
  6. One May Never Know
  7. World Without
  8. Black Heart’s Cry
  9. Prospect For Escape
  10. The Climb (Bonus Track)
  11. Do What You Want With Me (Bonus Track)
  12. Between The Lines (Bonus Track)

Line-up:

  • Mikko von Hertzen – vocals, guitars
  • Kie von Hertzen – guitars, vocals
  • Jonne von Hertzen – bass, vocals
  • Mikko Kaakkuriniemi – drums
  • Juha Kuoppala – keys

Links: