UDO – Steelhammer

UDO – Steelhammer
AFM Records, 2013

Deze nieuwe plaat van UDO is al enige tijd uit, maar door de vergeetachtigheid van ondergetekende bleef de recensie enige tijd stof verzamelen op de harde schijf. Omdat een album van een van de grootste metalhelden van onze oosterburen natuurlijk niet onopgemerkt mag blijven, brengen we het met dit artikel toch nog even onder de aandacht.

Steelhammer is alweer het veertiende album van UDO. In de afgelopen 26 jaar is deze band vooral in Duitsland, maar ook internationaal, een zeer bekende naam geworden. Op liveshows blijkt keer op keer weer dat voorman Dirkschneider veel vrienden heeft, en ook op dit album komen die weer terug, hetgeen niemand zal verrassen.

Wat voor velen wel een verrassing zal zijn, is dat UDO met Steelhammer een nieuwe richting inslaat. Voor het eerst zijn alle nummers geschreven in samenwerking met Fitty Wienhold, en voor het eerst in lange tijd worden er voor alle instrumenten weer echte muzikanten gebruikt in plaats van digitale geluiden. Deze verandering zorgt ervoor dat de traditionele heavy metal die UDO ons brengt een stuk warmer en “echter” voelt.

Na 26 jaar en 14 albums is het lastig om nog vernieuwend te zijn, maar UDO slaagt er toch maar mooi in om ook dit album interessant te houden. Niet in de laatste plaats door de eerste echte ballad die de band uitbrengt, Heavy Rain. Het kost wat moeite om te wennen aan deze nieuwe toepassing voor Udo’s karakteristieke stemgeluid, maar als dat eenmaal gelukt is wordt Heavy Rain een van de indrukwekkendste tracks op Steelhammer.

UDO is niet meer de jongste, maar met dit schijfje bewijst hij dat hij het nog steeds kan. In het interview dat eerder gepubliceerd werd, is meer te lezen over de plannen van deze grootheid, inclusief enkele shows in Nederland.

UDO - Steelhammer

Tracklisting:

  1. Steelhammer
  2. A Cry of a Nation
  3. Metal Machine
  4. Basta Ya
  5. Heavy Rain
  6. Devil’s Bite
  7. Death Ride
  8. King of Mean
  9. Timekeeper
  10. Never Cross My Way
  11. Take My Medicine
  12. Shadows Come Alive
  13. Stay True
  14. When Love Becomes a Lie
  15. Book of Faith

Line-up:

  • Udo Dirkschneider – Vocals
  • Andrey Smirnov – Guitar
  • Kasperi Heikkinen – Guitar
  • Fitty Wienhold – Bass
  • Francesco Jovino – Drums

Links: