Zebrahead – Call Your Friends

Zebrahead – Call Your Friends
Rude Records, 2013

Zebrahead uit Californië maakt al sinds jaar en dag een licht verteerbare vorm van pop-punk, ook wel bubble-gum punk genaamd. Ook op Call Your Friends wijkt de band muzikaal en thematisch niet af van deze koers. Verbazend is dat ergens wel voor een band die al zo lang meegaat. Het verrassende is er wel van af en het komt enigszins puberaal over. Bijvoorbeeld als de drummer aangeeft dat hij drums en bier speelt.

Call Your Friends komt moeizaam op gang. De eerste paar nummers doen wat routinematig aan en Zebrahead lijkt haast op de automatische piloot te spelen. Tijdens opener Sirens wordt het woord fuck gespeld. Ongetwijfeld gewaagd voor Amerikaanse begrippen maar aan deze kant van de oceaan ligt niemand er wakker van. De wat vlakke productie doet het geheel geen goed.

Vanaf de single Call Your Friends komt het wat meer op gang en lijkt het heilige vuur teruggekeerd. Het tempo gaat vanaf dat nummer omhoog in de meeste nummers en dan knalt het wel ineens. Maar zelfs in een wat sneller nummer als Murder On The Airwaves blijft het vlak en doet de zanger niet meer dan een poging te doen alsof hij boos is. Doordat alle nummers barsten van de melodieën klinkt het geheel vanaf de eerste luisterbeurt herkenbaar. Dit leidt er echter niet toe dat het spannend wordt en de muziek begint na een tijdje gewoon saai te klinken.

Zebrahead gaat al lang mee in de scene en weet derhalve waar een goed punkrocknummer aan moet voldoen. Toch is het nergens vernieuwend of wereldschokkend. Gewoon een degelijke cd voor fans van Zebrahead en pop-punk in het algemeen.

Tracklisting:
Zebrahead - Call Your Friends

  1. Sirens
  2. I’m Just Here For The Beer
  3. With Friends Like These, Who Needs Herpes?
  4. Call Your Friends
  5. Murder On The Airwaves
  6. Public Enemy Number One
  7. Born To Lose
  8. Stick ‘Em Up Kid!
  9. Automatic
  10. Nerd Armor
  11. Panic In The Streets
  12. Don’t Believe The Hype
  13. Untill The Sun Comes Up
  14. Last Call
  15. Sex, Lies & Audiotape (Japanese bonus song)
  16. Battle Of The Bulshit (Japanese bonus song)
  17. Ready Steady Go (Japanese bonus song)

Line-up:

  • Ali Tabatabee – Vocals
  • Dan Palmer – Guitars
  • Matty Lewis – Guitars, Vocals
  • Ben Osmundson – Bass
  • Ed Udhus – Drums, Beer

Links: