Gog – Ironworks

Gog – Ironworks
Season Of Mist, 2013

Er wordt vaak gesproken over de Amerikaanse droom. Michael Bjella (Gog) wil juist met muziek laten horen dat de Amerikaanse droom een illusie was. Ironworks is in een 19e-eeuwse smidswinkel opgenomen en het laat de industriële geluiden horen die geïnspireerd zijn op de werkomstandigheden waar de familieleden van Bjella inzaten. Gog maakt namelijk een combinatie van ambient en noise.

De eerste track heet 1870-1906. Bij de combinatie van ambient en noise zit ook nog een vleugje black metal met een melancholische piano. Bjella creëert een hele sinistere sfeer waarbij de slechte werkomstandigheden en bijbehorend gevoel van de industriële werknemers van eind 19e eeuw erg goed wordt neergezet. Het eerste gedeelte van het album is vrij rustgevend.

Op God Says To Love You In Chains zijn achter de muur van geluid krijsen van Bjella te horen en je hoort het ritme van de machines steeds sneller worden. De arbeid wordt heviger en de sfeer van de muziek wordt grimmiger en desolater. Muzikaal gaat het steeds verder naar noise toe, de geluiden krijgen meer vervorming over zich heen. Toch komt ook de piano steeds meer naar voren, de extremen worden verder uitgewerkt.

Gog maakt echt sfeermuziek. Toch is goed te horen dat Bjella veel heeft nagedacht over sfeerzetting en hoe hij het thema wil overbrengen. Het is niet iets wat vaak bij mij de revue zal passeren maar dit is een intense luisterervaring waar je goed voor moet gaan zitten.

Tracklisting:
Gog - Ironworks

  1. 1870-1906
  2. Tasks Which Destroy Body And Soul
  3. God Says To Love You In Chains
  4. A Promised Eternity Fulfilled With Cancer
  5. Into Her, She Carved The Word Empty
  6. I Draw My Strength From You

Line-up:

  • Michael Bjella – Vocals, All Instruments

Links: