Sofy Major – Idolize

Sofy Major – Idolize
Solar Flare Records, 2013

Op de split met Membrane in 2011 kon je nog wel stellen dat het Franse Sofy Major werd geïnspireerd door old school- en post-hardcore. Toen ik me begon te verdiepen in deze band, bleek dat men op langspelers op een heel andere wijze aandacht probeert te trekken. Op Permission to Engage (2010) is duidelijk sprake van een meer oppervlakkige mix van sludge en stoner. Laten we eens kijken of Idolize in het verlengde van zijn voorganger ligt…

Wanneer door een laaggestemde basgitaar aangedreven, trage en ietwat zompige riffs zich in je gehoorgangen manifesteren, mag duidelijk zijn dat Sofy Major op dit album ook weer garant staat voor een goede pot sludge. Enkel de vocalen zouden je wellicht nog doen denken aan post-hardcore. Een term die echter eerder bij me opkomt is ‘noise’. Dit heeft vooral te maken met de soms willekeurig klinkende aanslagen op de snaren en de ritmes die je met momenten als onnavolgbaar zou kunnen omschrijven. Dit Franse gezelschap weet namelijk ook op dit album weer eigenzinnige structuren neer te zetten, waarvan het even duurt voor je ze doorhebt. Anno 2013 sta je hier natuurlijk ook niet van te kijken, zeker niet omdat het ook nog eens een Franse band betreft. Idolize moet je als geheel luisteren. Dat betekent enerzijds dat er niet echt knallers van tracks op staan die eruit springen op het gebied van herkenbaarheid, maar anderzijds heb je dus wel te maken met een consistent geheel dat door de zware klanken en afwisselende ritmes meer dan prima uit de verf komt.

Een echte luistertip is dus niet te noemen. Deze muziek is natuurlijk ook enkel voor de liefhebber van ietwat eigenzinnige noise-sludge (laten we het zo noemen) weggelegd. De band tourt zich een ongeluk en niet zonder succes. Het is ze gegund. En het is zeker geen straf om dit uit te zitten.

Tracklisting:
Sofy Major - Idolize

  1. Aucune Importance
  2. Comment

  3. Steven The Slow
  4. Bbbbreak
  5. UMPKK pt.1
  6. UMPKK pt.2
  7. Slow And Painful
  8. Coffee Hammam
  9. Seb
  10. Platini
  11. Frost Forward
  12. Power Of Their Voice

Line-up:

  • Mathieu Moulin – Bass, Vocals
  • Mathieu Desternes – Drums, Vocals
  • Sébastien Fournet – Guitar
  • Etienne Guénon – Additional digital effects

Links: