Mannheim – Super-Empowered

Mannheim – Super-Empowered
Eigen Beheer, 2013

Uit eigen bodem komt weer iets opgeborreld dat je niet elke dag tegenkomt in het alternatieve muziekwereldje. Mannheim is een vierkoppige band (waarbij ik de namen van de heren nergens terugvond) die er instrumentaal op los ramt en allerhande sferen weet aan te reiken. Van progressieve sludge tot jazzy intermezzo’s, maar evengoed met een sfeervolle toets die richting post-rock neigt. Maar vooral met een pittig en slepend verhaal gebracht.

Toegegeven, dit is er weer ééntje die heel wat moet wennen. Wie niet van dit genre moet weten, vindt er misschien zelfs geen snars aan, maar zelf vind ik het schitterend hoe de gelaagdheid van deze band over je heen komt. Een trekkende en slepende massa stuwt dit geheel verder en of het al dan niet je ding is, zal gauw blijken uit het feit of je zelf meegaat in die repetitieve prog-lagen. Daar vloeit alles vervolgens doorheen: van saxofoontrips tot zowel harmonische sfeermomenten met postrockgelaagdheid of popperige melodie als op Hometown, maar net zo goed met Tool-se structuren en een even gewaagd imago.

Het is zeker een vreemde eend in de bijt, maar Mannheim zorgt voor een behoorlijk unieke sfeer. Iets waar je dus voor moet zijn, maar sterk aanbevolen voor wie progressieve metal met een snuifje jazz en een lepeltje harmonie weet te appreciëren.

Tracklisting:
Mannheim - Super-Empowered

  1. Beast
  2. The Filth
  3. Watcher
  4. Predator
  5. Hometown
  6. Trojan
  7. Invisibility
  8. Zugzwang

Links: