Integrity – Suicide Black Snake

Integrity – Suicide Black Snake
A389, 2013

Integrity wordt gezien als een van de belangrijkere hardcoregroepen. Voor ondergetekende was Suicide Black Snake de eerste kennismaking met dit gezelschap. De band bestaat al sinds 1991 en deze nieuweling is alweer het negende album.

Wat vanaf het begin duidelijk is, is dat de instrumentatie vrij atypisch is voor hardcore. In tegenstelling tot het normaal vrij simpele gitaarspel in hardcore gaat Integrity erg melodieus en gelaagd te werk. Gitaarsolo’s worden niet geschuwd, hetzelfde geldt voor onheilspellende cleane gitaarpartijen. Het tempo van de muziek ligt voor het grootste gedeelte ook vrij laag op een aantal uitbarstingen na.

De vocalen van Dwid Hellion zijn een geval apart, je vindt ze geweldig of helemaal niks. Ik hoor bij de tweede groep, de zang van Dwid heeft heel weinig dynamiek. De schuurpapieren schreeuwen zijn voor een aantal nummers geen probleem, maar daarna gaat het me lichtelijk irriteren. Met wat meer variatie in de vocalen zou Integrity nog interessanter zijn.

Suicide Black Snake laat horen dat Integrity een creatief gezelschap is met een oor voor invloeden buiten de hardcore, zo komt er een mondharmonica tevoorschijn op There Ain’t No Living In Life. Vooral het bluesy soleerwerk van Rob Orr valt op. Jammer genoeg wordt dit op sommige momenten behoorlijk overschaduwd door de schreeuwen van Hellion. Toch is deze plaat er een die boven de middenmoot uitsteekt.

Tracklisting:
Integrity - Suicide Black Snake

  1. Suicide Black Snake
  2. I Know Where Everyone Lives
  3. Beasts As Gods
  4. There Is A Sign
  5. +Orrchida
  6. All Is None
  7. There Ain’t No Living In Life
  8. Detonate VVorlds Plague
  9. Into The Night
  10. Lucifer Before The Day Doth Go

Line-up:

  • Dwid Hellion – Vocals
  • Rob Orr – Guitars
  • Jon Klosinski – Guitars
  • Andrew Ransom – Bass
  • Alex Henderson – Drums

Links: