One Past Zero – Heavy Shadows

One Past zero – Heavy Shadows
Eigen beheer, 2013

Voor mij ligt de sympathieke nieuwe demo van het Duitse duo One Past Zero. Voor wie het moeilijker heeft met tussen de regels te lezen: sympathiek gebruik ik hier graag op dezelfde manier als makelaars die het hebben over “rustiek” bij een bouwvallig krot van 150 jaar oud of “compact en praktisch” voor een woning niet groter dan een paddenstoel. Heavy Shadows bundelt namelijk vooral veel voorbeelden van hoe het eigenlijk niet moet. Voor hen die toch graag lezen over elke mogelijke undergroundband aan het metalfirmament, een korte beschrijving.

One Past Zero speelt trage, occulte heavy rock en verklaart vooral geïnspireerd te zijn door onder andere grondleggers als Black Sabbath, Judas Priest, Venom tot zelfs The Doors en de eerste lichting progressive / psychedelic rock bands zoals Captain Beyond. Wie de muziek van voornoemde legendes op Heavy Shadows hoopt terug te horen komt echter bedrogen uit. Het noemen van deze bands mag dan wel getuigen van een muzikaal hart op de juiste plaats, toch komt het behoorlijk pretentieus over als je naar de demo luistert. Niet alleen de songkwaliteit, maar ook het geluid klonk bij deze bands zelfs beter wanneer ze na het verteren van een volle zak overrijpe pruimen hun rectale geluidsescapades op plaat zouden gezet hebben.

Kijk, ik gun elke muzikant zijn/haar pleziertje, maar als je in acht jaar tijd al vijf demo’s opnam, waarvan geen enkele ooit door een label werd opgepikt, dan moet je je conclusies trekken. Speel lekker als vrienden onder mekaar in het repetitiekot, show een beetje met je gitaar bij je liefje, maar geef aub geen geld meer uit aan het zelf uitbrengen van dit lamentabel materiaal. One Past Zero heeft geluk dat een demo van vier nummers geen score krijgt toegekend bij Zware Metalen want anders kwam hun bandnaam denk ik vrij goed in de buurt van het eindresultaat!

Tracklisting:
One Past Zero demo 2013

  1. Twilight Zone
  2. Ghost
  3. Supernothing
  4. From The Sea

Line-up:

  • Uli D. – Gitaar, bas, zang
  • Kishde – Drum

Links: