Spectral Lore / Mare Cognitum – Sol

Spectral Lore / Mare Cognitum – Sol
I, Voidhanger Records, 2013

Kwam er plots een mooie kosmische digi op mijn mat te liggen, een leuke verrassing. Het betrof een split van Spectral Lore uit Griekenland en Mare Cognitum uit Amerika. Twee eenmansprojecten die elk een nummer brengen van dik 25 minuten en dan samen een instrumentale creatie.

Atmosferische black metal is net zoals blackgaze en ambient black in grote expansie. Net als het universum spreidt het zich steeds meer uit en wagen steeds meer mensen zich aan het scheppen van dergelijke muziek. Veelal zijn het eenmansprojecten, projecten die het vooral van hun sfeer moeten hebben, niet van de complexe technische lading. Mare Cognitum is niet anders, al is het in vergelijking met veel andere gelijkaardige entiteiten bovengemiddeld gelaagd en doordacht. Het 29 minuten durende Sol Ouroboros is niet meteen het meest gestroomlijnde nummer en dat wringt enigszins. Een industriële muzikale uitvoering krijgt vooral door zijn perfectie vaak een hypnotisch effect, bijvoorbeeld na eindeloze herhaling van verschillende loops en bijbehorende doorkruisende geluidseffecten. Hier is de timing soms niet perfect, zijn de wendingen onverwachts en avontuurlijk, komen verschillende gemoedstoestanden aan bod. Emperor, Wolves in the Throne Room en Burzum, tijdens het eerste gedeelte van dit nummer komen ze allemaal voorbij, vooral dan Emperor met materiaal tussen Anthems en Nightside. Het nummer wordt enkele keren onderbroken door ambientscapes, waardoor de spanning volledig wegvalt, maar aan de andere kant ook weer volledig tot opleving kan komen.

Spectral Lore is vrij gelijkaardig aan Mare Cognitum. Hier krijg je een groter contrast tussen stijlen, het verloop varieert van esoterische doom tot ambient black, met een dunner en rauwer geluid dan zijn voorganger. De zogenaamde wall of sound is wel een pak indrukwekkender, de constante aanvoer van snerpende gitaargewelven en penetrante ambient heeft een grotere inwerking op je evenwichtsorgaan dan op je cognitieve hersencentrum en neemt je dan ook mee naar donkere uithoeken van de kosmos. Dat draagt mijn voorkeur weg, zonder twijfel.

Het derde nummer is een coöperatie tussen de twee heerschappen, een eerbetoon aan mars, of een andere bol hier ver vandaan. Een waardige afsluiter van een zeer aan te raden plaatje van wie houdt van bands als Midnight Odyssey en Walknut.

Tracklisting Mare Cognitum:
Mare Cognitum

  1. Sol Ouroboros

Tracklisting Spectral Lore:

  1. Sol Medius

Tracklisting Spectral Lore & Mare Cognitum:

  1. Red Giant

Line-up Mare Cognitum:

  • Jacob Buczarski

Line-up Spectral Lore:

  • Ayloss

Links: