Avenged Sevenfold – Hail To The King

Avenged Sevenfold – Hail To The King

Warner Bros, 2013

Avenged Sevenfold heeft met Hail To The King zijn Black Album gemaakt. En heeft daarbij tegelijkertijd nadrukkelijk leentjebuur gespeeld bij acts als Metallica (duh), AC/DC, Guns N’ Roses en ook een toefje Iron Maiden (al hoorde ik invloeden van die band al eens eerder bij deze band). Zelf weten de heren natuurlijk ook wel dat hun nieuwste weliswaar vol staat met sterk songmateriaal, maar dat er nadrukkelijk gespiekt is. De titel Hail To The King dekt de lading dan ook in positieve zin.

Maakte Avenged Sevenfold op de eerste twee albums nog een druistige mix van metalcore en metal en op albums als City Of Evil en Avenged Sevenfold nog een aantrekkelijke mix tussen die eerste albums en wat rustiger materiaal, anno 2013 is het degelijke en overwegend midtempo gespeelde metal waar het niet zozeer om de tempowisselingen, breaks en screams draait, maar veeleer op eenduidige songs die na een eerste luisterbeurt al herkenbaar klinken.

Op zich bevalt deze nieuwe invalshoek van Avenged Sevenfold mij wel. Hail To The King luistert aanzienlijk prettiger weg dan voorgaande albums. Nummers als Doing Time vullen een gat dat een band als Velvet Revolver achter liet, This Means War had met gemak op het zwarte album van Metallica gepast en het met klassieke zang overladen Requim breekt lekker de plaat. Onder aan de streep kom ik tot de conclusie dat de band voor het eerst heeft weten te doseren. En dat bevalt mij wel.

Hail To The King, dat overigens klinkt als een klok, is een plaat waarvan fans van het eerste uur van zullen walgen, maar die de wat ruimdenkender metal-rock-liefhebber zeker eens een kans moet geven. Ondertussen wordt Avenged Sevenfold groter en groter en zal de band vroeg of laat de huidige kings van de troon stoten.

Tracklisting:
as

  1. Shepherd of Fire
  2. Hail to the King
  3. Doing Time
  4. This Means War
  5. Requiem
  6. Crimson Day
  7. Heretic
  8. Coming Home
  9. Planets
  10. Acid Rain (6:38)

Line-up:

  • M. Shadows – Vocals
  • Synyster Gates – Lead Guitar
  • Zacky Vengeance – Rhythm Guitar
  • Johnny Christ – Bass
  • Arin Ilejay – Drums

Links: