Aptrgangr – Solarlioth

Aptrgangr – Solarlioth
E.E.E. Recordings, 2013

Wie er precies achter Aptrgangr schuilgaat kan ik niet vertellen. Een bio werd niet meegeleverd, een website hebben ze niet en ook het label onthult niks over hun identiteit. Het enige wat de Bandcamp verraadt, is dat dit gezelschap, als het al over meerdere personen gaat, afkomstig is uit Illinois.

Ze worden omschreven als bestiale black/death metal en dat houdt ergens wel steek. Mij doet het vooral denken aan de Amerikaanse black metalbands van halverwege de jaren negentig die er niet helemaal in slaagden de Europese sound te benaderen omdat ze nog met één been in het death metal genre stonden. Als ik het bij landgenoten houdt, dan zijn de oudere platen van Krieg, het snellere werk van Goatlord en vooral December Wolves een mogelijke indicatie van hoe Aptrgangr klinkt.

Het artwork mag dan behoorlijk clichématig zijn (een foto van een stel bomen en wat Germaanse runen), muzikaal vind ik dit best te pruimen. Het vermengen van venijnige black metal, een handvol old school death metalriffs, hypnotiserende songstructuren en een diepe grunt, zorgen voor een behoorlijk eigen gezicht. Luister maar eens naar Earth’s Ship Rows en je begrijpt wat ik bedoel.

Solarlioth is al bij al geen slechte release. Hun aanpak komt anno 2013 niet zo vaak meer voor, maar hele hordes fans zal men hier ook niet mee winnen denk ik. Een typische underground band die het vooral van mond-tot-mondreclame zal moeten hebben.

Tracklisting:Aptrgangr - Solarlioth

  1. The Sun Lights Dead Souls
  2. As Wolves to the Woods
  3. Gylfi’s Stream Roared
  4. …Of Clouded Sky
  5. Earth’s Ship Rows
  6. The Song of the Sun

Links: