The Liquid Machine – The Engine

The Liquid Machine – The Engine
Eigen beheer, 2013

Nog nooit in de geschiedenis van de muziek is de term “progressief” minder van toepassing geweest dan bij het Nederlandse The Liquid Machine. Toch is dat wel hoe ze gekozen hebben zichzelf te beschrijven en ze hebben het dan ook aan zichzelf te danken dat ik ze als zodanig zal beoordelen.

Voor een progressieve band valt het namelijk wel enorm op dat de stijlelementen die normaal gesproken met dit genre geassocieerd worden, zoals complexe liedstructuren, harmonieën, ritmes en maatsoorten, compleet ontbreken. In werkelijkheid speelt dit viertal een groovende vorm van gitaargedreven hard-rock die bij tijd en wijlen doet denken aan een mix tussen Pearl Jam en Nickelback. Er is weinig mis met de zes nummers op deze EP, zolang je de matige zang wegdenkt en niet al teveel variatie verwacht. Er is echter ook heel weinig wat deze band ook maar enig mate van relevantie tussen de honderden soortgelijke bandjes geeft. Maar ach, je zal maar net zien dat ze binnenkort bij De Wereld Draait Door staan. Dan zal ik met het schaamrood op de kaken toe moeten geven dat ik ongelijk had. Maar dit doet er verder niet toe.

Dankzij The Liquid Machine heeft het woord “progressief” namelijk in muzikale context officieel alle betekenis verloren. Ik stel dan ook voor om in het vervolg, indien iemand toch nog de neiging heeft om zijn band met deze term te beschrijven, in plaats daarvan zijn voorhoofd meerdere malen tegen het toetsenbord te beuken. Ik geef alvast het goede voorbeeld: ujmnkxcb mjb jkb b hkvyjgfcd.

Tracklisting:
The Liquid Machine - The Engine

  1. The Engine
  2. We Won’t Let You Down
  3. Save Yourself
  4. One Man Solution
  5. Lay You Down
  6. Truckdriver Madness

Line-up:

  • Bas – Vocals, Guitar
  • Hjerre – Bass
  • Maarten – Guitar, Vocals
  • Pascal – Drums, Vocals

Links: