Sadhaka – Terma

Sadhaka – Terma
Pest Productions, 2013

Sadhaka is een nieuw Amerikaans project met onder andere lieden uit Fauna en Møllehøj en brengt het ook duidelijk met atmosferische black. Terma is het eerste werkstuk geworden met vier kleppers die je meteen een vijftigtal minuten bezig houden.

Dat Amerikaanse zit er zeker wel wat in, met ook die atmosferische diepgang die onder andere Wolves In The Throne Room zo kenbaar maakt. Toch is Sadhaka verre van een kopie van die band en brengt het een verhaal waar het hooguit om melodieuze flarden gaat (buiten op Ancient Ones dan) en voor de rest behoorlijk slepend voortstuwt. Dat ligt me zelf wat zwaar op de maag, vooral omdat je op sommige momenten echt opgaat in de knappe gelaagdheid van de gitaren, maar voor het overgrote merendeel dan weer de tanden stukbijt op de behoorlijk ééntonige fases met ook die monotone holle weemoedsklanken op de plaat. Neem je Padmasambhava bijvoorbeeld, dan is het al gauw zeven minuten wachten op die uiteindelijke losbarsting, die dan ook weer gauw terugvalt op de slooppartij van daarvoor. Dan liever iets als Impermanence waar alles op rustige en atmosferische wijze opbouwt en vervolgens wordt losgelaten met behoorlijk wat diepgang in de melodie en wat meer pit in de drums.

Zeker een plaat om eens wat spinbeurten te geven en misschien vind je je weg dan wel meer binnen dit behoorlijk logge geheel met atmosferische vleugjes. De structuur blijft mij nog wat te droog, maar Sadhaka levert al wel behoorlijk wat kwaliteit in de momenten van akoestische sfeeropbouw, atmosferische gelaagdheid en de snijdende melodieuze gitaarinval tijdens de hevigere fases. Enkel dat sleurblok is nog iets te zwaar.

Tracklisting:

Sadhaka - Terma

  1. Dissolution
  2. Padmasambhava
  3. Impermanence
  4. Ancient Ones

Line-up:

  • Vines – Drums, Vocals
  • Sadhaka – Vocals, Guitar, Bass
  • Yianna Bekris – Guitars, Vocals

Links: