Isvind – Daumyra

Isvind – Daumyra
Folter Recors, 2013

Dark Waters Stir en de EP Muspellz Sònir, dat waren nog eens dijken van platen. Halfweg de jaren negentig gold Isvind als een band om rekening mee te houden. Pure Noorse black, de naam Isvind absoluut waardig. Het mocht echter niet zijn, om de een of andere reden. Arak Draconiiz beproefde zijn geluk bij Tsjuder, maar dat was ook geen onverdeeld succes. Isvind is al even terug blijkbaar, al heb ik de plaat Intet Lever uit 2011 volkomen gemist (vreemd). Maakt niet uit, dit is Daumyra.

Een album als Daumyra doet je toch beseffen wat je tegenwoordig moet missen in de blackmetalscene. Al dat orthodoxe gedoe, die “Cascadian” toestanden en die ambient/atmosferische/anarchistische strekkingen hebben wel hun toppers, maar het zal nooit meer dezelfde impact hebben als die pure Noorse gure black met snerpende gitaren inclusief een typische bas-bepaalde pagansound waar geen greintje vrolijkheid aan vast hangt, simpel kloppende drums en raspende vocalen. Isvind laat nog eens horen waar het twintig jaar geleden om ging. Een paar passages ertussendoor die lichtelijk herinneren aan een smerig punkverleden (denk Sarke en Khold), maar vooral fucking blackmetal. Satyricon en Immortal uit de eerste helft van de jaren negentig, met een sfeer die Taake-fans zeker zal bevallen.

Daumyra is dan wellicht niet over de volle lengte van de plaat gezegend met scherpsnijdende black van het hoogste niveau, een nummer als Blodstorm is echter op zichzelf al voldoende om dit de hel in te prijzen. Speculum, nog zo eentje om op repeat te zetten. Dit zijn echt nummers die in eender welke afstelling, met eender welke “productie”, dat gevoel terugbrengen van twintig jaar terug. Isvind is dan ook een band om te koesteren en te loven. En waarom niet, voor één keer, gewoon omdat het kan: Isvind plays True Norwegian Black Metal. Zo, het is eruit.

Tracklisting:
Isvind

  1. Kast Loss, Brenn Alt
  2. Burn the Kings
  3. Blodstorm
  4. The Dark Traverse
  5. Djevelens Uvaer
  6. Myra
  7. Speculum
  8. Klabautermann

Line-up:

  • Arak Draconiiz – Guitars, Bass, Vocals
  • Goblin – Drums, Guitars, Vocals

Links: