Reflection Nebula – Ekhar

Reflection Nebula – Ekhar
Kalpamantra, 2013

Reflection Nebula, een diffuse nevel, ook een eenmansproject uit Rusland, althans dat denk ik want er is bijzonder weinig over bekend. Kalpamantra bracht het album opnieuw uit, het album dat eerder dit jaar in eigen beheer uitkwam. Het is een space-album geworden dat zijn naam waarmaakt.

Na een ambient intro komt een ongewone cover van het Brian Eno-werk An Ending. Dat nummer stond op Apollo: Atmospheres & Soundtracks, wat dicht aanleunt tegen de sfeer op dit Ekhar. Het betreft een glijdend distortionveld op zachte, gewichtsloze synthscenario’s. Dromerig, zwevend, rustgevend. Hierna volgt het nummer Dust I, een pure funeraldoomtrack voor liefhebbers van Nortt en Esoteric. Atmosferisch en slepend, met een verheven ambient sound. Na dit nummer volgen variaties op de distorted ambient, zweverige ruis, een soort van postock-/funeral doom (het titelnummer) en kosmische feedback.

Zeker geen album dat iedereen ligt, dat was al duidelijk. Neem je de tijd om weg te dromen bij ongepolijste herrie die alsnog rustgevend kan zijn, dan is dit iets voor jou. Ik kan het wel hebben.

Tracklisting:
 Nebula

  1. Mirrors
  2. An Ending (Brian Eno)
  3. Dust I
  4. Descent
  5. Dust II
  6. Redefined
  7. Earth, Please Respond, Over
  8. Ekhar
  9. Behind The Black Sun
  10. The Dim Remembrance
  11. Shattered Visor

Links: