End Of Green – The Painstream

End Of Green – The Painstream
Napalm Records, 2013

Huppel je fluitend en lachend door de weilanden? Krijgen het zevenuurjournaal en het weerbericht je goede luim niet kapot? Kortom, ben je altijd happy? Dan moet je eens een Zware Metale-teammeeting bijwonen, tranen met tuiten zal je huilen! Als dat niet helpt, kan je nog altijd in de Painstream zwemmen, het achtste album van Duitslands depressiefste gothrockers.

Bij hen draait alles om de getormenteerde kartelstem van Michael Darkness, die plots een hoger timbre heeft en veel vaker meerstemmige zangkanalen zingt. Ietsjes hoger, gelukkig nog steeds gedrenkt in die ongeïnteresseerde levensmoeheid die hem zo typeert. Het gitaarslib is in tegenstelling tot vele andere gothrockbands lekker dik en maakt met grauwe akkoordensloten en voorspelbare chugbeddingen vooral een extra laag ellende vrij voor de neerslachtige zangpijnen. Toch klinken bijvoorbeeld De(ad)generation (met eindelijk eens die diepere zangnoten) en Chasing Ghosts net daardoor zo catchy. Hier en daar druilt er waterachtige pingelmiezer of een grijze leadregen in een dauwdruppeleffect doorheen of mondt het uit in een akoestische fjord.

Standalone is het beste nummer, en bewijst dat End Of Green niet vies is van een NDH-drainage. De afgewaterde wanhoopsballade Death Of The Weakender en het saaie akoestische negativisme van Miss Misery zijn erg diepe dieptepunten. Door die hogere zang heeft het daar enorm veel weg van Staind of Nickelback en dat kan niet de bedoeling zijn. Van de ballades is Don’t Stop Killing Me met zijn pareleffectje op de leads en van afstervingslust doordrongen rags en zang het beste. Samen goed voor, jawel, een pijnstroom, die weliswaar weinig debiet achterlaat.

Tracklisting
EndOfGreen-ThePainstream

  1. Hangman’s Joke
  2. Holidays In Hell
  3. Standalone
  4. Final Resistance
  5. De(ad)generation
  6. Home On Fire
  7. Death Of The Weakender
  8. Don’t Stop Killing Me
  9. Chasing Ghosts
  10. Miss Misery
  11. The Painstreet

Line-up:

  • Michael ‘Darkness’ Huber – Vocalen, gitaar
  • Michael ‘Sad Sir’ Setzer – Gitaar
  • Oliver ‘Kerker’ Merkle – Gitaar
  • Mathias ‘Lusiffer’ Siffermann – Drums
  • Rainer ‘Hampez’ Hampel – Basgitaar

Links: