When Nothing Remains – Thy Dark Serenity

When Nothing Remains – Thy Dark Serenity
Solitude Productions, 2013

Nog geen jaar na debuutalbum As All Torn Asunder komen de Zweden van When Nothing Remains alweer met een opvolger. Wederom uitgebracht op het Russische Solitude productions, een label dat garant staat voor een constante stroom aan kwalitatief goede releases in het doom-/death-genre.

When Nothing Remains brengt ook op zijn tweede album een mix van doom en death metal met een romantische inslag. Wederom gaan vergelijkingen met eerder werk van Tiamat, Paradise Lost en My Dying Bride volledig op. In de acht nummers die het album telt worden de zware riffs voorzien van een romantische laag keys en als er al sneller wordt gespeeld zoals op She Died In Autumn Rain dan kent het wel een break waarin cleane vocalen over pianoklanken tevoorschijn komen. Naast deze momenten is er ook ruimte voor sfeervolle leads die de weemoed van de duistere twee jaargetijden perfect weten over te brengen. Natuurlijk kennen de teksten elementen die ooit bedacht zijn door een schrijver als Edgar Allen Poe en zo heb je het plaatje wel compleet.

Origineel kon je deze band op het debuut al niet noemen en ook nu is dat woord niet van toepassing. ‘Onderhoudend’ is een woord dat beter past, mits je een liefhebber bent van deze specifieke stroming. Gelukkig hebben ze de kritiek op de vorige plaat ter harte genomen en klokt dit album onder het uur en dat is zo tussendoor wel weer lang genoeg.

WNR cover
Tracklisting:

  1. I Forgive You
  2. A Ravens Tale
  3. She Died in Autumns Rain
  4. Wings of the Withered
  5. Thy Dark Serenity
  6. Like an Angels Funeral
  7. When Heaven Once Fell
  8. When We Stop Breathing

Line-up:

  • Peter Laustsen – Guitars, Vocals, Bass, Keyboard
  • Jan Sallander – Vocals, Guitar, Keyboard
  • Johan Ericson – Vocals
  • Jerry Torstensson – Drums

Links: