Ugly Kid Joe – Stairway To Hell

Ugly Kid Joe – Stairway To Hell
Metalville, 2013

Als je mensen vraagt welke nummers ze kennen van Ugly Kid Joe zal waarschijnlijk Cats In The Cradle (een cover van een folksong uit de jaren ’70) of Everything About You als meest voorkomende antwoord tevoorschijn komen. Deze nummers werden in de jaren ’90 flink op de radio gedraaid maar daarna is Ugly Kid Joe een beetje in de vergetelheid geraakt. Na drie albums besloot de band er in 1997 mee te stoppen maar in 2010 kwam er een reünie. In 2012 werd de EP Stairway To Hell uitgebracht die nu als re-release uitkomt met extra akoestische tracks.

Ugly Kid Joe heeft een vrij herkenbaar geluid en vooral de stem van Whitfield Crane is er snel uit te pikken. Iets minder scherp dan in de jaren ’90, maar nog steeds met veel kracht. De funky kant van de band blijft behoorlijk onderbelicht, op Love Ain’t True na, hier wordt een verzameling moderne rocksongs neergezet waar vrij weinig op aan te merken is. Niet wereldschokkend, maar gewoon catchy en memorabel.

Bij de akoestische tracks wordt Cats In The Cradle weer onder handen genomen. Gelukkig kiest Crane ervoor om het in een lager register dan het origineel te zingen, iets wat meer oudere rockzangers ook eens zouden moeten doen. Voor de rest wordt er een oude track en een track van de EP in een akoestisch jasje gestoken en dat vergaat de band erg goed. Deze uitgeklede versies laten horen dat Ugly Kid Joe goede songs schrijft. Stairway To Hell is een lekkere EP die de rockliefhebber die niet al te veel poespas wil kan opzoeken.

Tracklisting:
Ugly Kid Joe - Stairway To Hell

  1. Devil’s Paradise
  2. You Make Me Sick
  3. No One Survives
  4. I’m Alright
  5. Love Ain’t True
  6. Another Beer
  7. Cats In The Cradle (ac.)
  8. Would You Like To Be There (ac.)
  9. No One Survives (ac.)

Line-up:

  • Whitfield Crane – Vocals
  • Klaus Eichstadt – Guitars
  • Dave Fortman – Guitars
  • Cordell Crockett – Bass
  • Shannon Larkin – Drums

Links: