Clawerfield – Circular Line

Clawerfield – Circular Line
Rockarchive, 2013

Klauwen ken je, dat is wat katachtigen wel eens doen om hun belagers te bewerken. Dus katachtigen zou je eigenlijk klauwers kunnen noemen. Als je daarmee een akker bezaaid, dan heb je een klauwerveld. Nee, een goeie bandnaam hebben deze Zwitserse debutanten niet gekozen, die dag in 2009. En de vermeende paradox van de cirkelvormige lijn is er eveneens naast, want een lijn kan perfect cirkelvormig zijn, doorgaans zijn het ‘rechtes’ die dat niet kunnen. Ach, als hun muziek beter is dan hun meetkunde…

Dat is deze niet. Het beste wat ze in huis hebben zijn enkele Dagobaanse basdrumdrilboren, waar monotone gitaardreunen zich krampachtig aan vastklampen. Alleen in Rise passeren een paar riffs die het handje van de basdrum durven loslaten. Ze kunnen het gewoon niet laten om te vervallen in dwangmatig gedreun. Een kolossale hyperproductie laat het dan wel lijken op een meteorietenbombardement, haal die eraf en je houdt slechte metalcore over die djenterig probeert te doen. Er komt gewoon geen inhoud in. Hoe modern en zwaar ze ook klinken, de open begeleidingsakkoorden zijn zo banaal als de zee zout is. Zelfs wanneer je daar een flutsolo bijkrijgt. En dan zijn er natuurlijk de hoge screams, die klinken alsof dat huigje elke seconde doormidden gaat scheuren. De grunts zijn meer volgroeid, al ligt daar precies ook een dikke laag productiestroop op.

De samples scheppen dan nog een zekere immensiteit en sturen een paar impulsen door het oeverloze gedreun. Maar wat klinken zij enorm iel in vergelijking met de rest. Zeker wanneer de andere instrumenten even plaatsmaken zijn het samples uit de speelgoedwinkel. Het klauwerveld brengt simpelweg zeer slechte metalcore, die de afwezigheid aan inspiratie en kunde probeert te verstoppen achter een ultrasound en miskleumde Dagoba-basdrums en -samples. Eigenlijk is dit muzikale doping. Laat deze cirkelvormige lijn je niet om de tuin leiden!

Tracklisting
Clawerfield-CircularLine

  1. ISS
  2. Redemption
  3. Believe Me, You’re Wrong
  4. Shelter
  5. Rise
  6. Open Ocean
  7. Wallless
  8. Realize The Fear
  9. Come To Light

Line-up:

  • Patrick Schmid – Vocalen
  • Sandro Keusen – Gitaar
  • Pascal Richard – Gitaar
  • Mario Keusen – Drums
  • Adrian Wasser – Basgitaar

Links: