Valfeanor – The Eerie Constellation

Valfeanor – The Eerie Constellation
Cursed Records, 2013

Nooit van gehoord, van dat Valfeanor. Het derde album van deze Oostenrijkers is dan ook het eerste dat ik ooit van hen hoorde. Het betreft atmosferische blackmetal, gedateerd en wel. 66,6% van de leden speelt ook bij het extreem modaal blackmetal spelende Hellsaw. Je weet meteen wat je kunt verwachten.

Valfeanor wijkt gelukkig wat meer af van de middellijn van Hellsaw, ondanks de veilige noodlandingsbaan van de dikke “sfeer” die deze atmosferische black latent met zich meedraagt. Zelfs met een best wel slechte productie komt het “authentieke” Oostenrijks/Duitse atmos-(melo)blackmetalgevoel terug boven, we spreken midden jaren negentig. Jammer van die productie, dat wel. Het klinkt alsof er veel te hard is opgenomen op een cassettebandje en veel tonen versplinterd raken door het volume. De melotrongeluiden en gewaagde Enochian Crescent-knipsels ten spijt.

Liefhebbers van bands als Cryptic Wintermoon, Catamenia of oude Agathodaimon moeten deze maar eens proberen, houd er wel rekening mee dat de zanger van Valfeanor een stuk meer bezeten en psychotisch klinkt dan deze bij voorgaande bands (denk aan rauwe Finse blackscreams). Ikzelf ga er niet al te veel meer naar luisteren, daarvoor heeft Valfeanor niet genoeg winst gehaald uit zijn potentieel. Misschien volgende keer.

Tracklisting:
Valfeanor

  1. Interlude
  2. Lethe Jenseits
  3. Lethe Diesseits
  4. Kratores
  5. The Eerie Constellation
  6. Prelude
  7. Chaos Nova
  8. Ephemeral
  9. The Elegy And Reverence
  10. Postlude

Line-up:

  • Cardinalis Desderoth – Vocals, Bass, Keyboards
  • Pater Isiul – Vocals, Guitars
  • Episcopus Taranis – Guitars

Links: