Scalpel – Sorrow And Skin

Scalpel – Sorrow And Skin
Sevared Records, 2013

Sevared brengt echt aan de lopende band deathmetal uit, ongeziene hoeveelheden verschillende releases eigenlijk. Een van de recentere uitgaves is de nieuwe van Scalpel. Een debuterende band die toch al vijf jaar stabiel is qua line-up.

Scalpel maakt overbruggingen tussen de grote namen in de US-deathmetal, Cannibal Corpse en Morbid Angel, rond 1995, en technische brute death metal à la Deeds of Flesh en zelfs oude Cryptopsy. De gitaren staan vrij laag afgesteld, terwijl de drums gedeeltelijk een kletterende sound voortbrengen, beiden zijn wat kort afgeknipt in de productie. Dat korte kapsel is nodig om de techniciteit in de verf te zetten, dat is normaal. In vele gevallen verneukt dat het bruutheidgehalte van een album, hier valt dat best mee aangezien de sound op zich bij momenten verpulverend hard en old school ronkend afgesteld staat. Ook de rustiger gedeeltes breken de technische stukken wat, sterker nog, er komen zowaar stamppot-grooves naar boven (The Exterminator / Human Slaw).

Geen onaardige plaat, dit Sorrow and Skin, maar nergens echt in die mate uitgesproken sterk dat het zich onderscheidt van andere bands. Typisch Sevared eigenlijk, enkele uitzonderingen daargelaten.

Tracklisting:
Scalpel

  1. Ripe
  2. Gutmulch
  3. The Woodsman
  4. The Black Juices
  5. Skullscraper
  6. Mincemaster
  7. Sentinels of Severed Flesh
  8. Sorrow and Skin
  9. The Exterminator / Human Slaw
  10. Unspeakable

Line-up:

  • Taylor Brennan – Guitars, Vocals
  • Manny Egbert – Guitars, Vocals
  • Tom Devane – Bass
  • Chip Fay – Drums

Links: